Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Изложба на Антарктически карти в Истанбул

Антарктида от древността до наши дни изобразена на географските карти. Това е проектът "Непознатата Южна земя" на Българския антарктически институт. Експозицията беше посрещната с голям интерес в Истанбул, като част от семинар по полярни науки, организиран от Центъра за полярни изследвания на Турция.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
12:36, 17.04.2017
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Топографски, геоложки, сателитни изображения, карти на ледената и подледена повърхност на континента, карти на различните изследователски бази -. Експозицията включва над 30 платна

Гергана Лаптева, куратор на проекта
Чрез тях проследяваме историята на картографията и досегът до Антарктида от Средновековието до наши дни по различен начин на различните автори , като първите даже не са стъпвали на континента само по описания и предположения са правили тези карти

Първата позната ни картата на Света на Пири Реѝс, или Мухидин Пири е от 1513 г. Османският мореплавател, учен и картограф векове преди официалното откриването на Антарктида полага очертанията на Ледения континент. Адмиралът пише в серия бележки върху картата, че той е копирал информацията за нея от голям брой други карти, някои от които са от IV в. пр. н.е.

доц. д-р Бурджу Чичек - директор на Центъра за полярни изследвания на Турция
За нас българският опит е многоценен. Турски учени бяха бяха част от юбилейната 25-на българска антарктическа експедиция, а през миналата година се проведе и първата турска полярна експедиция.

Проектът "Непознатата Южна земя" е част от програмата на Българския антарктически институт за популяризиране на историята на последния все още чист и малко засегнат от човешката дейност континент и начин да се привлече общественото внимание към неговото опазване и бъдеща му експлоатация. Това е своеобразен апел към опазването на уникалната му флора и фауна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ апелира пешеходци и шофьори да бъдат толерантни на пътя
БНТ апелира пешеходци и шофьори да бъдат толерантни на пътя
Великденски празненства и томбола за живо агне в село Мировяне
Великденски празненства и томбола за живо агне в село Мировяне