НОВИНИ

Изложба на Деймиън Хърст във Венеция

Изложба на един от най-скъпо продаваните съвременни художници Деймиън Хърст се превърна в истинско събитие не само заради дългото отсъствие на автора от залите. Експозицията е във Венеция и се нарича "Съкровищата на потъналия кораб "Невероятни". Настоящата изложба накара някои критици да нарекат Хърст измамник, за други той е гений - къде е границата според британеца...

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
10:16, 15.04.2017
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Огромна статуя посреща посетителите на входа. Изложбата на Хърст е в два венециански музея. Това е демонът с чашата, висок е 17 метра. Монтажът е направен с помощта на алпинисти за близо месец. Хърст ни открива и едно подводно царство на площ от 5 000 квадратни метра.

Вдъхновено е от мистериозната история на корабокрушението на Апистос или Невероятния, потънал преди 2000 години край източна Африка и открит през 2008 г. Счита се, че съкровищата в него са натоварени от освободени роби. За това в залата разказва документален филм. След 10 години труд Хърст ги излага пред публиката.

Автентични ли са тези същества и предмети, покрити с миди и корали сред, които главата на Медуза от малахит и Календарният камък?

Елена Джеуна, куратор на изложбата: "Границата между фикцията и реалността - това е играта, на която творецът работи и това е историята, креативността и иновацията на неговите произведения".

В колекцията на кораба според Хърст влизат също Мики Маус, сфинкс от бронз , бюст в чест на месомопотамската богиня на фертилността и сексуалността, в който някои съзират 25 годишната приятелка на Хърст - моделът Кейти Кейт.

Близо 200 творби са изложени до 3 декември. Що се отнася до това дали подводните съкровища са реални или измислени, отговорът на Хърст е простичък "Мит или факт... каквото изберете".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва русенската тарла
Започва русенската тарла
Над 90 ислямисти са убити от американската мегабомба в Афганистан
Над 90 ислямисти са убити от американската мегабомба в Афганистан