НОВИНИ

Изложба на картини с Левски в градинката на Кристал

Картини с Левски оживяха отново във вид на репродукции на изложба на открито в градинката на Кристал в София. Ден преди голямата дата 18 юли - 180-годишнината от Рождението на Апостола на Свободата, от Националната художествена галерия подредиха знакови платна, изобразяващи светлия лик на Васил Левски. Изложбата "Апостолът и неговото време през погледа на българските художници" ще остане в градинката на Кристал до 25 юли.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
12:23, 17.07.2017 (обновена)
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

В пряко включване репортерът ни Стоил Рошкев разказа, че на място са показани около 30 картини на изтъкнати художници. Сред тях - по-известни портрети, но и по-нови, непоказвани досега. Целта на организаторите е да се види как през времето художниците са предавали образа на Васил Левски. Изложбата беше открита от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Изложба, която за пръв път се показва в изложба на открито, за да може всички софиянци и гости на София да видят отново доста познати за повечето от нас картини от български художници.
;
Пламен Вълчев - художник: С Левски ме свързва наистина една 60 и повече годишна връзка. Винаги се съизмервам с него. Дори знам колко смешен ставам на моменти, защото ние парадираме по-скоро днес с неговите мисли, неговите завети с всичко, което е той всъщност.
Жанет Митева, историк - куратор на изложбата: Всички художници се опитват да достигнат не само до физическия образ на Левски, а до неговата духовна същност. И имат материали, които доказват и показват как всеки художник се е задълбочавал в мемоарната литература, в това, което е оставено като спомени, документи за живота на Апостола.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За синята зона в Пазарджик ще се плаща и в събота
За синята зона в Пазарджик ще се плаща и в събота
Близо 30 тежки катастрофи са станали през изминалото денонощие
Близо 30 тежки катастрофи са станали през изминалото денонощие