НОВИНИ

Смайваща адаптация на животните от Антарктида - изложба в Природонаучния музей

От днес посетителите на Националния природонаучен музей могат да видят морски видове от о. Ливингстън. Те са част от експозицията „Биоразнообразието в Антарктика“ и са дарени на музея от екипа на 27-мата Българска антарктическа експедиция, която е събрала 17-те екземпляри на рибната фауна по време на експедицията, провела се в периода от ноември 2018 до март 2019 г.

bnt avatar logo
от БНТ
13:19, 04.11.2019
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Един от най-интересните експонати е ледената риба, която е на път да покаже как би могло човек да бъде замразен във времето, като за целта няма да бъде нужно да се замразява кръвта му, а тя да бъде заменена с кръвта на ледената риба, която е прозрачна.

„За широката публика най-интересна е отлично запазената ледена риба. Тя е един уникален екземпляр, който е за първи път в България. Много малко такива екземпляри в експозиции има в света. Характерното за тази риба е, че тя има прозрачна кръв, тя няма хемоглобин. Това е една уникална способност на еволюцията тази риба да не изчезне и да не отиде в по-топлите региони, когато Антарктика започва да изстива и температурата на водите й падат около 0 градуса, а да се приспособи така, че хемоглобинът да бъде заменен с вещество, подобно на антифриза. Това показва как човечеството би могло да се приспособи към променящите се условия, които го грозят с климатичните промени“, заяви ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев и добави, че е важно Антарктика да стане достъпна за обществеността, защото тя крие още много неизвестни и важни за науката тайни.

Проф. Пимпирев обяви още, че след няколко дни ще тръгне част от новата 28-ма експедиция, която за пореден път ще щурмува Южния полюс на Земята, и в която той отново ще участва.

„Ударението в тази експедиция отново ще бъде в научната програма. Има 8 научни проекта, които ще изследваме. 5 от тях са в областта на биологичните науки, ще има трима хидробиолози, които се надявам да увеличат тази сбирка, с която дадохме началото на „Биоразнообразието на Антрактида“; ще има трима учени от „Науки за Земята“, които ще изследват минералните богатства на този континет“, разкри той и уточни, че на 13 ноември тръгва първата група, която се състои от 11 души, от които 10 са логистици и тяхна задача ще е да подготвят базата ни на о. Ливингстън.

Водачът на експедициите ни обяви още, че до три години на острова ще бъде изградена българска лаборатория, която ще се превърне в лицето на България пред световната наука.

„Тази година започва строежът на основите на една модерна научна лаборатория. Догодина очакваме да бъде вдигната металната конструкция и да бъдат поставени панелите“, обяви той и каза, че вече няма да се налага на учените ни да транспортират взетите проби, а ще ги обработват на място.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студент и безработен са предадени на съд за телефонни измами за над 30 000 лева
Студент и безработен са предадени на съд за телефонни измами за над 30 000 лева
В Плевен втори мандат спечели Георг Спартански
В Плевен втори мандат спечели Георг Спартански