НОВИНИ

Изоставеният багаж става проблем на парижките летища

Изоставен багаж може да е причина за забавяне на полет. На летище "Шарл де Гол" тази година това е нарушило излитанията на 400 самолета. Компанията, управляваща двете летища в Париж, призова пътниците към повече отговорност, защото проблемът става все по-голям.

Невена Бонева
от Невена Бонева
17:21, 28.11.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

От началото на годината само на летище "Шарл де Гол" случаите на изоставен багаж са били около хиляда. И всеки път е имало отцепване на сектора и намеса на сапьорски екип. Средното закъснение на полет при такива обстоятелства е 53 минути. Между 2013 и 2016 изоставените багажи са скочили със 77 на сто. Тази година, както сочат цифрите, проблемът се превръща в ежедневие. Причината са този ръст не е това, че пътниците са станали по-разсеяни.

От една страна, пасажерите са все повече и мерките за сигурност по-стриктни заради терористичната заплаха. А от друга, явлението е провокирано от по-строгата политика на авиокомпаниите към багажа. Все повече превозвачи таксуват за бройки и тегло над нормата и от време на време пътници предпочитат да се изоставят нещо на летището, вместо да плащат допълнително. Последствия, освен за полетите, има и за магазините на "Орли" и "Шарл де Гол".

Ако са в отцепения периметър, те затварят и така губят часове работно време и приходи. Управата на парижките летища се е обърнала към властите с искане интервенцията на екипите за обезвреждане на бомби да стане по-бърза и по-кратка, а граничната полиция да съкрати времето за проверка на багажите. Апелът към пътниците е преди тръгване да направят сметка колко багаж могат да качат на борда, за да не се изкушават на зарязват вещи преди качване на самолета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледната украса в Белия дом (СНИМКИ)
Коледната украса в Белия дом (СНИМКИ)
Теч в метростанция Летище София
Теч в метростанция "Летище София"