НОВИНИ

Изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов подаде оставка

Първа оставка по високите етажи на властта - министърът на земеделието и храните Христо Бозуков поиска и половин час по-късно получи оставката на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие" Румен Порожанов. По думите на министъра, една от причините е назряло обществено недоверие към фонда. Затова той е разпоредил веднага да започне ревизия на проектите, одобрени от фонда, поради съмнения за нередности в тях. Порожанов подаде оставка с думите, че няма да коментира мотивите, с които му е поискана, но е очевидно, че те не са състоятелни.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:10, 01.02.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Според служебния министър Христо Бозуков, оставката на Порожанов е необходима, за да се извърши коректна проверка в фонд "Земеделие". В министерството били получени сигнали от бенефициенти за нередности в проекти. Министър Бозуков мотивира, причината за оставката е назряло обществено недоверие към фонда, съмнение в легитимността на избора на изпълнителния директор и решение на съда да възстанови предишното ръководство.

Половин час по-късно Порожанов подаде оставка с думите, че не е човек, който се прави на интересен и затова се оттегля. Заяви го през вестник "24 часа", след което отказа каквито и да е интервюта.

Порожанов заяви още: "Няма да коментирам мотивите, с които ми поискаха оставката, но очевидно те не са състоятелни, особено за общественото доверие към фонда."

По отношение на казаното от министър Бозуков, че има съмнение в легитимността на избора му за изпълнителен директор, както и че има решение на съда да възстанови предишния директор Мирослав Николов, Румен Порожанов заяви:

"Съдебното решение за възстановяване на бившия изпълнителен директор е изпълнено, но след това той е освободен по закон."

Държавен фонд „Земеделие" е ключова агенция, която оперира с милиарди евро по линия на национални и европейски субсидии за фермерите. През последните 6 години Порожанов два пъти оглавява Разплащателната агенция. И двата пъти в мандата на първия и втория кабинет на Бойко Борисов.

През първия мандат на ГЕРБ Порожанов беше пребит с бухалки от неизвестни лица пред дома му. Основната версия - побой за сплашване, но нападателите така и не бяха разкрити.

През втория мандат на ГЕРБ във фонда влязоха агенти на ДАНС и взеха документи за проверка. Причината - съмнителни договори по Програмата за селските райони. Проверката завърши с един уволнен служител.

От земеделското министерство отрекоха появилите се слухове, че бившият директор на фонд "Земеделие" Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова отново ще оглавят разплащателната агенция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп и икономическия му екип с критики към Китай, Германия и Япония
Тръмп и икономическия му екип с критики към Китай, Германия и Япония
68-а бригада „Специални сили“ в Пловдив вече е самостоятелна бойна единица
68-а бригада „Специални сили“ в Пловдив вече е самостоятелна бойна единица