НОВИНИ

Освобождават от данъци семейства с новородени в община Дупница

Семействата с новородени деца и регистрирани като жители на община Дупница през тази година ще бъдат освободени от данък сгради и такса смет. Данъчното облекчение ще се ползва от следващата година и ще важи за период от три години. Предложението е на кмета на общината и е прието от всички общинските съветници. Данъчното облекчение за родителите е провокирано от ниската раждаемост в региона.

bnt avatar logo
от Спаско Попхристов
16:18, 01.02.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

През миналата година в Дупница са се родили 346 деца, които имат постоянен адрес в града. Всяка година броят на новородените деца обаче намалява.

Инж. Методи Чимев, кмет на община Дупница: Един отрицателен прираст. Предпоставките са леко притеснителни, да не кажа и повече и за това предприехме тези стъпки, не казвам, че това решава изцяло проблема, но създава предпоставки в тази посока.

За да могат родителите да се възползват от данъчното облекчение, трябва да са пълнолетни.

Инж. Методи Чимев, кмет на община Дупница: В рамките на един месец сме упоменали, родителите на новороденото трябва да подадат едно заявление в общината. Общината поема тази сума по данък сгради и такса смет.

Според родителите в Дупница парите, които ще спестят от данъци и такси, ще им бъдат полезни при отглеждането на децата.

Жена: Те не са чак толкова високи таксите но все пак е добре, че стимулират по някакъв начин младите семейства. Трябва да са по-мащабни нещата не само това. За мене 37 лева детски надбавки са прекалено малко.

Около 160 лева е най-високият данък и такса смет за един имот в Дупница, в зависимост от това в коя част на града се намира. С опрощаването на данъците ще се спести около 500 лева за периода от трите години, изчисляват от общинската администрация. От там съобщиха още, че са решили семействата с новородени деца, които живеят в селата, пък да не плащат и такса за детско заведение за една година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев почете жертвите на комунистическия режим във Фейсбук
Румен Радев почете жертвите на комунистическия режим във Фейсбук
До 15 февруари училищата ще обявят как ще образуват бала за прием след 7-ми клас
До 15 февруари училищата ще обявят как ще образуват бала за прием след 7-ми клас