Над 25 тона сладолед и около 9 тона майонеза са произведени със заразения с инсектицида фипронил яйчен прах. Българската агенция по безопасност на храните обяви, че хранителните продукти, които са разпространени в търговската мрежа, са изтеглени от пазара.
Все още не е ясно какво количество сладолед, сладоледени торти и майонеза вече са продадени. Не се съобщава и кои са фирмите производители. Пратката със заразения яйчен прах е пристигнала през март. За нея стана ясно миналата седмица, когато Германия е изпратила известие за 500 кг замърсен с фипронил жълтък на прах.
Замърсеният с фипронил яйчен прах е доставен в цеховете на две фирми - в София и Стара Загора. Една за майонеза и една за сладоледени изделия. Те са зареждали от единствения търговски склад, получил опасната пратка.
От доставените 500 кг в него са останали 65, които ще бъдат унощожени. Останалото количество е вложено в над 25 тона сладолед и около 9 тона майонеза.
Всички количества са открити и в момента поставени под възбрана, обясни д-р Камен Николов от дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Според изследвания на Световната здравна организация яденето на големи количества яйца с фипронил може да навреди на черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза. Токсиколози и експерти от Агенцията по храните обясняват, че такава опасност в случая няма, защото количеството яйчен жълтък на прах, вложено в готовия продукт, е малко.
Очаква се да бъдат взети проби от тези готови продукти с цел доказване на безопасност и ако пробите покажат това нещо, продуктът ще бъде освободен за реализация, отбеляза д-р Николов.
Докато стане ясно какво количество е опасно за потребителите, Лиляна Харизанова ще избягва да яде сладолед и майонеза.
За да се избегне криза на българския пазар, всички птицеферми за кокошки носачки в страната ще бъдат проверени за наличие на забраненото вещество.
От Асоциацията на птицевъдите уверяват, че в България не се използва фипронил и призовават потребителите да не спират да ядат яйца.