НОВИНИ

Архитекти и доброволци изградиха библиотека на открито

Варна вече има библиотека на открито. Проектът е на група млади архитекти. Вдъхновени от любовта си към литературата и морето, те решават да подарят на варненци и гостите на града “Рапана” - уютна библиотека, където всеки може да намери спокойствие на едно от най-оживените места в града – входа на Морската градина.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
18:40, 25.08.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Под формата на работилница премина днес монтирането на библиотеката на открито. Интерес към “Рапана” проявиха десетки доброволци, които се включиха в сглобяването на дървената конструкция. Според архитектите на съоръжението така не само се стимулира интересът към четенето, но и към градския дизайн и проектиране.

Катерина Колева: “Много ми хареса идеята, много ми хареса, че има нещо такова във Варна, и исках да стана част от него.”

Конструкцията е изцяло от дърво и е проектирана така, че книгите да са защитени от атмосферните условия.

Ибрим Асанов, архитект: “Дървото ни дава гъвкавост, а самата форма – тя идва от морето. Варна е морската столица на България и оттам идва идеята за рапана.”

Библиотеката ще работи на принципа на свободното споделяне. Първоначално в нея ще бъдат подредени около 900 книги, но всеки може да остави своя.

Ибрим Асанов, архитект: “Така че ние ще съхраним всичките тези книги в рапана и ще бъдат на спокойно, на уютно място. Идеята е да бъде отворена концепция. От нас младежите за младежите.”

“Рапана” ще остане на входа на Морската градина до началото на месец октомври. Конструкцията обаче е мобилна и архитектите се надяват, че ще се намери пространство, което да приюти библиотеката през зимата. Амбицията им е да изградят подобни библиотеки и в други части на града. Според тях това би предизвикало младите хора да търсят интересни места не само в центъра на Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори ден огнен ад в района на Кресненското дефиле
Втори ден огнен ад в района на Кресненското дефиле
Над 20 души са убити в нападение срещу шиитска джамия в Кабул
Над 20 души са убити в нападение срещу шиитска джамия в Кабул