НОВИНИ

Макрон ни подкрепи за Шенген и чакалнята на еврозоната

Френският президент Еманюел Макрон категорично подкрепя членството на България както в Шенген, така и в чакалнята на еврозоната, защото сме изпълнили всички критерии. Това стана ясно след срещите му с българския държавен глава Румен Радев и премиера Бойко Борисов. От своя страна, от премиера и президента Макрон поиска и получи подкрепа за промени в наредбата за командированите работници в Съюза с цел - премахване на така наречения "социален дъмпинг", свързан с по-ниското заплащане на работниците от Източна Европа.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева Екип на "По света и у нас"
17:18, 25.08.2017
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Не само първа визита от 10 години насам, но и със сигурност първа, при която френският президент е поканен съвместно както от българския държавен глава, така и от премиера Бойко Борисов. Визита, наречена днес от Еманюел Макрон приятелска в страна стратегически партньор за Франция. Визита, доказваща твърдото намерение на страната да не разделя Европа на Север и Юг, Изток и Запад.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Тук съм днес не само защото Бойко Борисов бе първият европейски лидер, който приех във Франция, но и защото е мой приятел и аз му благодаря за поканата към мен. Имал съм вече възможност да преценя до каква степен премиерът се ангажира за участието на България във всички стратегически решения, които е взимал и ще взима за в бъдеще Европейският съюз.
Вторият аспект е свързан с присъединяването на България към Шенгенското пространство. Всички сме съгласни, че България е изпълнила изцяло критериите. Моето желание е да се преразгледат тези правила, свързани със Шенгенското пространство. България да участва пълноправно в дискусиите, свързани с преразглеждането на тези правила.
И ще се изразя образно - когато имаме френски работодатели, наемащи български работници и им плащат по български цени във Франция - не, не съм съгласен с това.
;

Четири са ключовите теми, по които днес беше постигнато пълно единодушие между френския държавен глава, българския президент и премиера. Както пред Радев, така и пред Бойко Борисов Макрон бе категоричен, че Франция и преди и сега и в бъдеще ще оказва активна подкрепа за присъединяването ни към чакалнята на еврозоната и Шенгенското пространство, както и за активно участие на българската държава във взимането на важните решения за реформи в Системата на Шенген.

Макрон обвърза тази подкрепа с отличната, по думите му, работа на страната ни по охраната на външните за Евросъюза граници и важната за Франция тема за обща европейска сигурност. В прав текст Еманюел Макрон обвърза обаче тази френска подкрепа с българска такава по тема, станала акцент в предизборната му кампания, а именно - до края на октомври да има промяна в наредбата за командированите работници и премахване на така наречения "социален дъмпинг". Както президентът Радев, така и премиерът Бойко Борисов бяха на мнение, че това е проблем, който трябва да бъде решен в името на по-високи доходи и по-добър живот за работниците от новите членки на Евросъюза. България е против измамите със социални осигуровки и заобикалянето на правилата, но и против данъчния и корпоративен дъмпинг, при който работещите в западните вериги взимат далеч по-малко от западните си колеги, бе категоричен президентът Радев.

Приоритетите на българското председателство на Евросъюза, свързани с европейско бъдеще за западните Балкани, двустранното военно, икономическо и културно сътрудничество също бяха акцент в разговорите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът в района на Кресна е локализиран от три страни
Пожарът в района на Кресна е локализиран от три страни
Университетска болница Свети Георги дава стипендии за бъдещи медицински сестри
Университетска болница "Свети Георги" дава стипендии за бъдещи медицински сестри