НОВИНИ

Радев: Отношенията ни с Франция имат стратегически характер

На пресконференцията след срещата си с президента на Франция Еманюел Макрон българският президент Румен Радев заяви, че е подкрепил директивата за т.нар. социален дъмпинг, но допълни, че този проблем е от компетенцията на българското правителство. Радев подчерта, че България е против измамите със социални осигуровки и заобикалянето на правата и затова трябва да има засилено сътрудничество на социалните служби и по-силен контрол. Българският президент отбеляза, че ако Европа не предложи европейска перспектива през Западните Балкани, те ще предложат „балканска перспектива пред Европа“. Според Радев отношенията между България и Франция имат стратегически характер и придобиват все по-важно значение в контекста на членството ни в ЕС.

bnt avatar logo
от БНТ
11:53, 25.08.2017
Чете се за: 02:13 мин.
У нас

Румен Радев видя в посещението на президента на Франция Еманюел Макрон качествен ръст в отношенията между двете страни.

Румен Радев, президент на Р България: Днешната среща демонстрира ясно, че България гледа изключително отговорно на отношенията си с Франция и също така се надявам да изпълним тези отношения с конкретно съдържание във всички области на взаимен интерес.
;

Президентът Радев изяви задоволството си от добрите икономически отношения между Франция и България, както и във военното сътрудничество.

Румен Радев, президент на Р България: Необходимо е да стимулираме сътрудничеството в областите на туризма, науката и културата, както и в преките контакти между хората. С президента Макрон изразихме задоволство от постигнатото в сътрудничество в сферата на отбраната, касаещо трансформацията на въоръжените сили на Република България и придобиването на съвременни оръжейни системи. На лице е потенциал това сътрудничество да продължава с проектите за модернизация на ВМС и сухопътните войски на Република България.
;

Радев изрази увереност, че Франция ще подкрепи членствата на България в Шенген и Еврозоната.

Румен Радев, президент на Р България: Изразих своето уверение, че Франция ще подкрепи усилията ни да влезем в Шенгенското пространство, както и членството ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и в приемната на Еврозоната. Обсъдихме открито всички обстоятелства около тези членства
;

Румен Радев се обяви за по-пълни и кохезионни социални политики, като очерта още няколко проблема - данъчен и корпоративен дъмпинг, както и неравностойно заплащане за еднакъв по качество и количество труд.

Румен Радев, президент на Р България: Споделям необходимостта от нормативни промени, които да запазят правата на работниците, да подобряват условията на труди да водят до по-висок жизнен стандарт. Въпросът за социалните права не се изчерпва само с директивата за командироване на работници. Налице са и други проблеми - данъчен, корпоративен дъмпинг, както е налице и неколкократно по-ниско заплащане на работниците от новите страни-членки в клонове на предприятия, банки и търговски вериги в сравнение със заплащането от колегите им от старите страни-членки за същото количество и качество на труда. Затова е необходим комплексен подход към тези комплексни проблеми, който да води до устойчиви и трайни решения. Те могат да бъдат постигнати с кохезионни и устойчиви социални политики, водещи до реална конвергенция и сближаване на заплащането, условията на труд и жизнения стандарт между държавите-членки.
;

Румен Радев отбеляза, че сигурността на Европа и европейските граждани се превръща в основен фактор за бъдещето на Европа, като се иска единен отговор.

Румен Радев, президент на Р България: Нужно е по-интензивно сътрудничество и задълбочаване на интеграцията в сферата на отбраната. Затова са важни и френските инициативи за приобщаващо, постоянно структурирано сътрудничество и според мен тяхната реализация означава такива критерии за членство, които да позволяват на страни като България да реализират амбицията си за максимално интегриране в европейските отбранителни инициативи. Обсъдихме и важността от развитието на силна европейска отбранителна индустрия.

Според българския президент критичен елемент от европейската сигурност е овладяването на миграцията и повишаването на сигурността на границите.

Румен Радев, президент на Р България: Овладяването на миграцията и намаляването на риска от тероризъм изискват обща европейска политика и кооперация, засилена отбрана на външните граници и борба с външния трафик, засилена политика на връщане и реформа на общата европейска система за убежище. Споделих нашите очаквания и получих потвърждение от френска страна за по-голяма солидарност за страните от първа линия. Очаквам и подкрепа от Франция за оперативния план за защита на българските граници, който внесох официално тази пролет в европейската комисия и Съвета на Европа.
;

Румен Радев изяви увереността си, че България ще получи помощ от Фреската държава за подготовката и провеждането на българското председателство на Съвета на ЕС догодина.

Румен Радев, президент на Р България: Ще очакваме експертна френска подкрепа за подготовката и провеждането на председателството и подкрепа за кохезионната политика. Обсъдихме и друг приоритет - перспективата на страните от Западните балкани и точно заради инициативата на г-н Макрон „закриляща Европа“ трябва да имаме по-мащабно мислене за стабилността на Европа, защото ако не представим европейска перспектива за Западните Балкани, те рано или късно ще представят Балканска перспектива пред Европа.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Половин милион лева харчи Община Плевен заради нелегални сметища
Половин милион лева харчи Община Плевен заради нелегални сметища
Стоте дни на Макрон отминаха
Стоте дни на Макрон отминаха