НОВИНИ

Локализирано е основното огнище на пожара в Кресненското дефиле

На брифинга пред медиите тази сутрин вътрешният министър Радев заяви, че село Стара Кресна е било под голяма опасност през нощта. Пожарникарите са успели да го овладеят, но нови огнища са разпалени тази сутрин в района на село Ощава, като засега огнеборците се справят със стихията. Основното огнище е локализирано от двете страни.Апелът към водачите е да шофират с повишено внимание и съобразена скорост при преминаване през големия тунел вКресненското дефиле, където токът е спрян.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
09:25, 25.08.2017 (обновена)
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Досега са изгорели 700 дка иглолистни и широколистни гори, както и тревисти площи, съобщиха от пожарната. На място ще се борят 520 пожарникари и военни. Има два хеликоптера, вторият ще пристигнве скоро.

Жителите на с. Ощава и Сенокос са евакуирани. Ще могат да се върнат организирано до къщите си, за да нахранят животните си. Къщите им се пазят от полиция и вандали.

Министър Радев призова по-младите с близки и роднини тук да се свържат с тях, за да ги помолят да напуснат къщите си, ако са още в тях, защото опасността не е преминала. Гл. комисар Николай Николов заяви, че се прави всичко възможно пожарът да се загази днес. Електрозахранването не е възстановено.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Пожарът е локализиран от две страни, но продължаваме да се притесняваме. Това е Стара Кресна да не се разпространи пожара към парка Пирин. Имаме четири булдозера, единият хеликоптер вече работи. Главтният секретар ми предаде, че няма опасност за къщите.
;

Действията на екипите за потушаване на огъня продължават и днес, пожарът обхваща площ от около 7000 дка, предстои установяване на щетите. Министър Радев информира за отлично създадената от оперативния щаб под ръководството на директора на ГДПБЗН организация. В борбата с огнената стихия участват над 500 души, на терен помагат и представители и на Столичната община.

Очаква се и съдействие на доброволци от Пловдив.

Вътрешният министър отправи благодарност към областния управител за логистиката и организацията. Уточни също, че на място има и два медицински автомобила, тъй като опасността за пожарникарите, които участват в гасителните действия остава. Поддържа постоянна връзка с министъра на здравеопазването, в случай че се наложи изпращане на допълнителни медицински екипи.


Директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов даде информация за актуалната ситуация:

главен комисар Николай Николов: В ранните часове на днешния ден обстановката беше критична, за радост, успяхме да опазим село Сенокос. На практика цялата горна махала на селото беше спасена. По периметъра критична ситуация не е имало. Предстои оглед за установяване на щетите.

Той благодари на своите колеги за професионалните действия, отбеляза и готовността на местните
жители да помагат при необходимост. На терен, освен пожарникарите, в погасяване на огъня участват още 124 души - служители на горските стопанства към Югозападно държавно предприятие, на Национален парк „Пирин", аварийното звено на Столичната община, 40 души от местното население, логистична подкрепа оказват и няколко частни филми с булдозери.

Главен комисар Николов информира за създадената организация в 9.00 часа да бъде осигурена възможност на хората, които са физически здрави, да навестят домовете си, да се погрижат за животните си, след което да напуснат селото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е софийският майстор на павета?
Кой е софийският майстор на павета?
Каква е програмата на Еманюел и Брижит Макрон в България?
Каква е програмата на Еманюел и Брижит Макрон в България?