НОВИНИ

Виетнамски ритуал на майките-богини у нас

Спектакъл, посветен на един вековен будистки ритуал на Виетнам, представен у нас, ни въвлича в добрата страна на живота на земята. Така хората там се противопоставяли на злите сили и вярвали, че с благословията на трите богини-майки ще живеят в здраве, съпричастие и успех.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
08:14, 25.08.2017
Чете се за: 01:02 мин.
Още

Ритуалът на майките-богини на трите сфери на вселената - небесната, водната и земната, което за виетнамците означава оризищата не е като другите. От незапомнени времена от будистки ритуал, който хората изпълняват всеки ден - той се превръща в синтез на културната традиция. На музиката, на колкоритните виетнамски костюми и невероятните им танци за различните райони на страната.

Там, където хората преди всичко се делят на хора от високите планини и ниските равнини, там, където днес, след като те победиха десетилетия наред три от най-силните армии в света - френската, американската и китайската - те привличат останалите от света с природната си красота, богатата си култура и невероятното си умение да затварят старите страници от историята и да продължават напред. Като че ли в днешния свят те единствени притежават този божи дар. Дали не им помагат във времето трите майки-богини?

Нейно Превъзходителство посланик на Виетнам Нгуен Тхи Хонг Оан: Този ритуал, изпълняван от наш фолклорен състав, който участва в бургаския фолклорен фестивал не е като другите. Той събужда доброто у човека и слива хората в едно. Най-много в България ми харесва това, че намирам голяма прилика помежду ни и смятам, че тук хората ще усетят нашето послание за разбирателство за всички по света, независимо от това колко са различни.

Дао Мау наричат виетнамците този ритуал. През 2016 г. неслучайно влиза в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство.

Изпълнява се почти час и от жени и от мъже. Те са медиуми. Появяват се, пречистват се и се обличат в дрехите на добрите сили, и започват да танцуват в почит към богините-майки. Има танц на сабята, на факела, на копието, но винаги в присъствието на свещения огън, и винаги в името на доброто и победата му над злото.

Ако имате възможност да се докоснете до този ритуал, ще се спасите от злите зли. Дано това послание достигне и до хората в Бургас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Университетската болница в Пловдив отпуска 20 стипендии за студенти
Университетската болница в Пловдив отпуска 20 стипендии за студенти
Днес е крайният срок за зрелостниците да платят здравните си осигуровки
Днес е крайният срок за зрелостниците да платят здравните си осигуровки