НОВИНИ

Френският президент и съпругата му на посещение в България

Френският президент Еманюел Макрон е у нас заедно със съпругата си Брижит Макрон. Това е първата визита на френски държавен глава в България от 10 години насам. В специално студио на БНТ1 в 11.15 часа можете да видите съвместната пресконференция на президентите Еманюел Макрон и Румен Радев с коментар на анализатори, а в 12.45 часа ще излъчим пряко в ефира пресконференцията на Макрон с премиера Борисов.

bnt avatar logo
от БНТ
07:45, 25.08.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Макрон и съпругата му пристигнаха късно снощи във Варна. Те бяха постращнати на летището от премиера Бойко Борисов с почетен шпалир от матроси от Военноморските сили.

Днес Еманюел Макрон ще се срещне с президента Румен Радев и премиера Борисов в двореца „Евксиноград“. По време на разговорите ще бъдат обсъдени двустранните отношения между България и Франция, охраната на външните граници на Европейския съюз, както и присъединяването на страната ни към Шенген. Във фокуса на срещите ще бъдат също така приоритетите на Българското председателство и европейската перспектива на Западните Балкани.

Еманюел Макрон и съпругата му Бриджит са у нас по съвместна покана на президента Румен Радев и на премиера Бойко Борисов. Визитата на Макрон е и част от обиколката му в Централна и Източна Европа. Тя се тълкува като знак, че Париж не иска разделение между страните от Севера и Юга или между тези от Запада и Изтока.

Също така френският президент търси подкрепа и за борба с така наречения „социален дъмпинг“ или разликите в плащанията на работници при командировки в чужбина. Разговорът между българския министър-председател и френския президент е също продължение на тяхната среща от началото на юни в Париж, когато премиерът Борисов беше приет от президента Макрон в Елисейския дворец.

На съвместната пресконференция в Париж тогава Борисов и Макрон подчертаха значението на по-нататъшното развитие на двустранните отношения между България и Франция, както и възможността да бъдат реализирани съвместни проекти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава търсенето на изчезналите при свлачище в Швейцария
Продължава търсенето на изчезналите при свлачище в Швейцария
Евакуираха две села заради пожара в Кресненското дефиле
Евакуираха две села заради пожара в Кресненското дефиле