НОВИНИ

Родители, МОН и Фандъкова искат оставката на директора на СМГ

Софийската математическа гимназия - под обсада. Пред едно от най-елитните училища у нас на протест излязоха недоволни родители, за да поискат оставката на директора. А той се заключи в сградата на училището. Опитите за диалог между страните се оказаха невъзможни. В тях се намесиха институциите. Благой Цицелков по темата.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
20:47, 24.08.2017
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Вече месец в Софийската математическа гимназия тече проверка на експерти от образователното министерство и регионалното управление по образованието. Или поне опити за такава. Макар и в отпуска, според проверяващите директорът Антони Стоянов, възпрепятствал техните действия, като дори не ги допускал в сградата на училището.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София-град: Били "поканени" да напуснат, защото имало обедна почивка в училището. Сега тя вече е свършила и заедно с мен ще влязат за да продължат проверката си.

Повод за проверката стана уволнението на дългогодишната учителка по математика в СМГ - Петя Тодорова. Според директора на елитното училище Антони Стоянов, той прекратил договорът ѝ, тъй като Тодорова била уронила престижа на математическата гимназия, като не допуснала негови ученици до национален кръг от състезанието "Европейско кенгуру", а била член на комисията. Родители и ученици от елитното училище, обаче застанаха твърдо зад учителката.

Родител: Г-жа Тодорова беше едва ли не майка за децата.
Родител: Не мога да си обясня, че това нещо се случва в училище, като СМГ.

Стоянов не е продължил договорите и на други учители, които изразявали несъгласие с методите му на управление. Водени от началника на столичното образователно управление, днес инспекторите все пак успяха да влязат в училището.

Стоянов за пореден път направи опит да избегне журналистическите въпроси с оправданието, че му било забранено да ни отговори от началника на инспектората. Тя отрече това да е вярно и публично му даде правото да говори с нас. Директорът обясни недопускането на инспекторите, така:

Антони Стоянов директор на Софийска математическа гимназия: Ние вътре имаме ограничен брой хора, има строителна дейност, може някоя капчица вар да капне на някой, после ще кажат директора ни убива...

Според Кастерва - Антони Стоянов е взимал нелогичо решения по време на своята отпуска, а престоят му в сградата дори в малките часове на нощта, в последните дни, е напълно необясним.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София град: Може би ще бъде най-достойно от негова страна да си подаде сам оставката.
Антони Стоянов директор на Софийска математическа гимназия: Смятам да не подавам оставка, защото нямам основание за това.

Образователните експерти, са на мнение, че основание за това Антони Стоянов да освободи поста директор на СМГ има.

Таня Михайлова - зам.-министър на образованието: В протокола са констатирани нарушения, които не би трябвало да се случват в нито едно училище.
Ваня Кастрева, началник на РУО-София град: Те са в областта на организацията на учебния процес, прилагането на учебния план.

Абсолютната липса на диалогичност от страна на училищния директор е твърде притеснителна, категорични са още от Образователното министерство.

Бившият училищен директор и след това образователен министър, а сега столичен кмет - Йорданка Фандъкова, излезе с категорично становище до МОН, че директорът на СМГ трябва да бъде освободен.

Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община: Училището е общност, това не е еднолична фирма, не може който и да е директор, дори най-опитния, най-добрия, да си позволи да загуби диалога си с учителите, това е недопустимо.

До дни се очаква Образователното министерство да намери изход от ситуацията, за да може новата учебна година да бъде открита без напрежение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни лекции за родители в Благоевград всеки месец
Безплатни лекции за родители в Благоевград всеки месец
Какво би означавало равно заплащане в ЕС за българските работници?
Какво би означавало равно заплащане в ЕС за българските работници?