НОВИНИ

Основни акценти от посещението на президента Макрон в България

БНТ излъчи на живо акцентите от посещението на френския президент у нас. Еманюел Макрон разговоря последователно с президента и премиера по теми, свързани със сигурността на границите, бъдещето на ЕС, приоритетите на българското председателство, насочено към бъдещото на Западните балкани и влизането ни в Шенген и Еврозоната.

bnt avatar logo
от БНТ
15:00, 25.08.2017
Чете се за: 02:52 мин.
У нас

Еманюел и Брижит Макрон кацнаха с държавния си самолет „Фалкон“ малко преди 23 ч. снощи с един час закъснение от Букурещ. Те бяха посрещнати от министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера Екатерина Захариева. Бойко Борисов и Еманюел Макрон се прегърнаха като стари приятели, а министър-председателят поднесе на Брижит букет от бели рози. Срещата на Бойко Борисов с френския президент ще е втора поред.


;;

След закуска на двете президентски семейства Радев и Макрон се оттеглиха на двустранен разговор, последван от официална пресконференция.


;

По-късно Еманюел Макрон и Бойко Борисов ще отидат във военноморското училище, където ще разгледат симулатор на военен кораб.

Програмата на Макрон ще включва и предложение за закупуване на многоцелеви патрулни кораби, както и бойна техника за пехотата.

Паралелна програма ще имат и двете първи дами на Франция и България. След закуската от 10 ч. те ще отидат да разгледат двореца и ботаническата градина Балчик. Брижит Макрон има сериозен интерес към красотите на българските дворци. След това двете ще обядват в заведение с красива морска гледка.


Това е първата визита на френски президент в България от десет години насам. Преди десет години тук беше Никола Саркози.

Сегашната среща е категоричен знак, че френската държава не желае разделение север-юг или изток-запад в Европа. Тя е знак, че Франция стои твърдо зад страната ни.

Част от предизборната програма на Макрон беше социалният дъмпинг - да няма по-ниско заплащане на командированите работници от Източна Европа. Макрон получи подкрепа от Чехия и Словакия, предстои да видим дали и това ще стане у нас.


;

В 9 часа сутринта в двореца Евксиноград Макрон и съпругата му бяха посрещнати с военни почести.

;

По време на съвместната пресконференция между президентите на България Румен Радев и на Франция Еманюел Макрон, българският държавен глава отново заяви, че очаква съдействието на Франция за приемането на България в Шенген.

Румен Радев, президент на Р България: България трябва да участва в дискусиите за членство в различни зони и организации за сътрудничество, защото нашата одисея по присъединяването ни към Шенген е блестящ пример за негативния ефект, когато се сменят правилата и критериите по време на играта. Разчитаме на ясни и устойчиви критерии, защото тяхната непрекъсната смяна води до разколебаване в европейската идея. Ще разчитаме на Франция за даване на равен и справедлив шанс на всички страни-членки, както и да всички сегашни и бъдещи инициативи на ЕС.

Радев подчерта, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС ще се решават критериите за участие в европейския фонд за отбрана като от това зависи дали малки предприятия и научни организации от държави като България ще могат да участват в него.


;

Президентът на Франция Еманюел Макрон очерта четирите точки, по които е говорил с българския държавен глава - премахването на „стената“ между нови и стари страни-членки на ЕС, отбранителните способности на Европа, преразглеждането на правилата за миграцията и бъдещите проекти с България.

Еманюел Макрон, президент на Република Франция: Достигнахме съгласие по четири точки. Първата - да разчупим стената, която разделя новите от старите членки, заради която се стига до различие в развитието им. Втората - Европа на отбраната, да работим в засилено сътрудничество в тази област, като едната от перспективите е свързана с председателството, а в дългосрочен план - перспектива за техническо сътрудничество между Франция и България. Третата - съвместна работа относно преразглеждането на правилата за миграцията и убежището, България да стане пълноправен член на Шенген. Четвъртата - бъдещите етапи, свързани с бъдещите проекти за развитието на ЕС. Постигнахме съгласие за сътрудничество с България.
;

Обобщение на всичко важно около посещението на Макрон у нас и какви са акцентите в разговорите му с първите държавни мъже на България - вижте в прякото включване на Ирина Цонева

;

Ще подкрепя волята на Бойко Борисов България да бъде приета в приемната на еврозоната в резултат на положените от нея усилия. Мисля, че това искане е напълно легитимно, за да може да се постигне до сближаване и в областта на икономиката и на финансите в рамките на еврозоната. Това заяви президентът Еманюел Макрон след срещата си с премиера Бойко Борисов. Макрон подчерта, че трябва да сложим край на границата, която се поставя между Изтока и Запада, а България като пълноправен член на ЕС да се бори за по-силна интеграция в икономиката и финансите.

Еманюел Макрон: "Аз ще подкрепя волята на Бойко Борисов България да бъде приета в приемната на еврозоната в резултата на положените от нея усилия. Мисля, че това искане е напълно легитимно, за да може да се постигне сближаване и в областта на икономиката и на финансите в рамките на еврозоната. Като излезем извън лицемерието и партньорството на думи мисля, че трябва да сложим край на границата, която се поставя между Изтока и Запада, между тези са от еврозоната, тези не са от еврозоната. А България като пълноправен член на ЕС да се бори както със социалния дъмпинг, също така за по-силна интеграция в икономиката и финансите"
;

След срещата на "четири очи" с френския президент премиерът Бойко Борисов заяви, че "ние сме си направили домашното да не сме никакъв риск за еврозоната".

Бойко Борисов, премиер на България: "Бюджетът ни е в излишък, в първата тройка сме по нисък външен дълг. Стабилен фискален резерв, валутен борд и огромен резерв в Българската централна банка. Направили сме си домашното да не сме в никакъв риск за еврозоната. Твоята подкрепа ще ни е добре дошла."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Страните от ЕС започват да връщат бежанци в Гърция
Страните от ЕС започват да връщат бежанци в Гърция
Борисов: Ние сме си направили домашното да не сме никакъв риск за еврозоната
Борисов: Ние сме си направили домашното да не сме никакъв риск за еврозоната