НОВИНИ

Макрон ще подкрепи волята на Борисов да бъдем приети в приемната на еврозоната

Ще подкрепя волята на Бойко Борисов България да бъде приета в приемната на еврозоната в резултат на положените от нея усилия. Мисля, че това искане е напълно легитимно, за да може да се постигне до сближаване и в областта на икономиката и на финансите в рамките на еврозоната. Това заяви президентът Еманюел Макрон след срещата си с премиера Бойко Борисов. Макрон подчерта, че трябва да сложим край на границата, която се поставя между Изтока и Запада, а България като пълноправен член на ЕС да се бори за по-силна интеграция в икономиката и финансите.

bnt avatar logo
от БНТ
14:07, 25.08.2017
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Президентът Макрон се обърна към премиера Борисов със "скъпи Бойко" и заяви, че е тук днес, не само защото Бойко Борисов беше първият европейски лидер, който прие във Франция след избирането му за президент, а защото "той е мой приятел".

Френският президент заяви, че с Борисов са говорили по много теми, свързани с образованието, преподаването на френски език, сътрудничеството в сферата на икономиката, промишлеността, отбраната. Макрон изрази задоволството от постигнатия напредък и очаква в идните седмици да се подпишат договори.

"Искам да изразя споделената ни воля в осъществяването на партньорство в рамките на тези споразумения, които ще бъдат подписани, така че да се създадат много работни места в областта на промишлеността. В тази връзка българските министри ще се срещнат в Париж идната седмица, за да могат да се договорят с техните колеги", каза Макрон.

Той заяви, че волята на Франция е България да бъде пълноправен член на ЕС.

"Първата последица от тази наша съвместна воля е че до края на октомври ще постигнем конкретно споразумение относно реформата на директивата за командированите работници с цел премахване на социалния дъмпинг. Ние постигаме волята за следното - да се ограничи във времето командироването на работници в една и съща страна, за една и съща работа да се получава една и съща заплата и да се засили контролът срещу измамата. Освен директивата ще вървят други дискусии, свързани с наземния транспорт и не бива да се смесват тези теми", уточни Макрон.

Той заяви, е не е съгласен френски работници, които наемат българи, да им плащат по българските цени.

Второто споразумение, което двамата са постигнали, е свързано с превръщането на България в пълноправен партньор.

"А именно аз ще подкрепя волята на Бойко Борисов България да бъде приета в приемната на еврозоната в резултата на положените от нея усилия. Мисля, че това искане е напълно легитимно, за да може да се постигне сближаване и в областта на икономиката и на финансите в рамките на еврозоната. Като излезем извън лицемерието и партньорството на думи, мисля, че трябва да сложим край на границата, която се поставя между Изтока и Запада, между тези са от еврозоната, тези не са от еврозоната. А България като пълноправен член на ЕС да се бори както със социалния дъмпинг, също така за по-силна интеграция в икономиката и финансите", заяви френският президент.

Желанието на Макрон е да се продължи започнатата вече работа в т.нар. приобщаващо структурирано сътрудничество, така че България да стане част от "Европа на отбраната". Съответно да се постигне напредък в реформата в областта на миграцията.

"Желая да се засили работата, свързана с реформата на всички текстове и нормативни актове, които са свързани с убежището и контрола на границите и миграцията", каза Макрон.

Френският президент би искал още до края на годината България да участва във всички инициативи, които се провеждат в рамките на ЕС и на еврозоната, и да е част от вземането на решения по тези теми.

Макрон заяви, че България е направил избор за бъде "член за пример" от гледна точка на сближаването, на постигането на стабилност, да работи като пълноправен член, да осигурява външната граница на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Ние сме си направили домашното да не сме никакъв риск за еврозоната
Борисов: Ние сме си направили домашното да не сме никакъв риск за еврозоната
Връщат в домовете им евакуираните заради пожара в района на Кресна
Връщат в домовете им евакуираните заради пожара в района на Кресна