НОВИНИ

Еманюел Макрон: Ако работим заедно, може да постигнем напредък

По време на съвместната пресконференция с президента Радев, френският президент заяви, че двамата имат съвпадение на мненията по три отделни теми - реформата на директивата за командироването на работници и служители, отбраната, както и по въпросите за миграцията и засилване на контрола. Макрон каза, че България е в сърцето на "действителните залози" и това доказва колко е необходимо засилването на отношенията между нашите две страни.

bnt avatar logo
от БНТ
12:17, 25.08.2017
Чете се за: 02:07 мин.
У нас

Искам да Ви кажа колко съм щастлив за възможността да бъда днес тук и да засвидетелствам приятелството между нашите две страни. Това е посещение, което ще даде възможност да засвидетелстваме жизнеността на нашата връзка, започна речта си Макрон по време на съвместната пресконференция с президента Радев.

Той потвърди естеството на двустранните отношения - обменът на хора, в сферата на образованието, в областта на икономиката и отбеляза голямото измерение, което франкофонията има в България.

Френският президент заяви, че отношенията ни в областта на индустрията, отбраната на цифровизацията се задълбочават.

"Дискусии вървят в тази връзка, също така някои проекти се развиват в благоприятна посока. Тук сме, за да насърчим това развитие - да насърчим нашите предприятия да инвестират в България, да се създават предприятия и заводи. Нашето двустранно сътрудничество почива на добрите взаимоотношения, които съществуват между нашите администрации, въоръжени сили и експерти, които участват в подготовката на българското председателство на ЕС, подчертахме, че трябва да се задълбочат отношенията между нашите армии. Ако работим заедно може да постигнем напредък и да вървим към една закриляща Европа, която закриля по-добре нашите съграждани, която отговоря по-добре на техните очаквания.", каза френският президент.

Той уточни, че с президента Радев имат съвпадение на мненията по три отделни теми. Една от тях е реформата на директивата за командироването на работници и служители.

"Благодари за ясните думи, които казахте в тази връзка и ясно се обявихте срещу социалния и данъчен дъмпинг", се обърна Макрон към Радев.

Втората тема е свързана с отбраната. Двамата са постигнали съгласие по това, че имат воля двете държави да вървим заедно напред и да работим относно приобщаващото структурирано сътрудничество.

"Европа на отбраната - много говорихме по тази тема, време е вече и да предприемем действия, да предприемем прагматични подходи, съобразени с геополитическата ситуация на България. Отбрана, която отчита геополитически реалности, с които вие се сблъсквате, така че да можем да открием пътищата и средствата, които да дадат възможност да защитим по-добре нашия континент и вашата страна", каза Макрон.

Третата тема, по която двамата президенти имат "истинско съгласие", е свързана с миграцията и засилване на контрола.

"В две отношения трябва да разгледаме тази тема. Предстои преразглеждане на европейската регламентация, свързана с тези теми. След 2015 г. се взе решение тя да бъде подобрена в областите, свързани с управление на границите, убежището и засилване на контрола. Вторият аспект е свързан с присъединяването на България към Шенгенското пространство. Всички сме съгласни, че България е изпълнила изцяло критериите. Моето желание е да се преразгледат тези правила, свързани с Шенгенското пространство. България да участва в дискусиите, свързани с преразглеждане на тези правила", заяви френският президент.

Последната тема, която са обсъждали с президента Радев, е свързана с реформирането на ЕС - с многобройните френски инициативи, които са предвидени до края на тази година.

"Постигнахме пълно съгласие за това, че че България трябва да участва в тези инициативи", каза Макрон.
"Разгледахме перспективите за присъединяване на Западните Балкани в ЕС и аз споделям Вашето мнение в тази връзка. Също така ЕС има нужда да засили интеграцията си, да се засилят способностите, имаме нужда от едно сърце на Европа, което да върви по-бързо. Трябва да определим пътна карта, по която да се работи за постигането на тази цел. Трябва ни повече допитване до нашите демокрации. Искам да изразя желанието си България да участва пълноценно в тези дискусии, допитвания, така че да се преначертае нова Европа. Намираме се на това прекрасно място, което на малко над два часа от Крим, горе-долу на същото разстояние от Турция, това ни дава да разберем в каква степен това място е в сърцето на действителните залози. Това доказва колко е необходимо засилването на отношенията между нашите две страни, колко осезаеми са връзките между нашите две страни", заключи френският президент.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С европейско финансиране ремонтират моста на Колю Фичето в Бяла
С европейско финансиране ремонтират моста на Колю Фичето в Бяла
Половин милион лева харчи Община Плевен заради нелегални сметища
Половин милион лева харчи Община Плевен заради нелегални сметища