НОВИНИ

Гасенето на пожара в Кресненското дефиле ще продължи и днес

По информация от вътрешния министър Валентин Радев и главния комисар Николай Николов пожарът в Кресненското дефиле е локализиран от три страни, като проблем създава единствено южния фронт. Те призоваха да се пътува към Гърция с повишено внимание, защото дългият тунел в дефилето е без ток заради прекъснат далекопровод и в него няма светлини.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
13:07, 25.08.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Огънят успява да се доближи до пътя Е-79, като пътуващите към Гърция трябва да внимават, защото в дългия тунел няма ток. Огънят достигна до Стара Кресна и село Влахи, но беше овладян. Има три частично изгорели къщи, а 5 000 дка иглолистни гори са напълно изгорели.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Пускаме от сутринта в Ощава хора, които да си влязат по къщите. Сега е разрешено, остава и да направим същото в Сенокос. В Стара Кресна има един допълнителен пожар. Тунелът оставя неосветен заради прекъснати далекопроводи.

Според гл. комисар. Николай Колев пожарът е разпределен на четири сектора, като само един от тях той може да определи като „не затворен“.

гл. комисар. Николай Колев: Пожарът е разпределен на четири сектора. Стара Кресна - Мечкул - нещата там са под контрол. Мечкул - Сенокос, там също периметърът е контролиран от хора. Сенокос - Ощава - това беше най-тежкият сектор през нощта, но и там нещата са под контрол с изключение на участък в един дол. Ако участват хеликоптерите този следобед, ще погасим този участък първо. Най-проблемният сектор е южният участък, който не е затворен. Там има 150 човека, най-вече военни. Изпращаме допълнително сили и средства. Цяла югозападна България е тук, има от Самоков и Ихтиман. Ако всички планирани действия се изпълнят, очаквам към края на деня да спрем пожара от три страни.

Евакуираха хората от Ощава и Сенокос. Срещнахме някои от хората, които бяха допуснати до къщите си.

Веселин Тончев: Отидохме си в Благоевград, защото живеем там. Вилата ми е добре, пресекли са огъня, за което благодарим.

Над 450 пожарникари, военни и доброволци участват в гасенето, очаква се и двата хеликоптера да се включат в гасенето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилени мерки за сигурност във Варна заради посещението на Макрон
Засилени мерки за сигурност във Варна заради посещението на Макрон
С европейско финансиране ремонтират моста на Колю Фичето в Бяла
С европейско финансиране ремонтират моста на Колю Фичето в Бяла