НОВИНИ

Борисов: Ние сме си направили домашното да не сме никакъв риск за еврозоната

Ние сме си направили домашното да не сме никакъв риск за еврозоната, каза премиерът Бойко Борисов по време на пресконференцията, след като проведе среща на "четири очи" с френския президент Еманюел Макрон.Той добави, че се надява скоро Бъгария да е част от Шенген.

bnt avatar logo
от Снимки: БТА
14:27, 25.08.2017
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Бойко Борисов, премиер на България: Трябват ясни критерии и всяка държава да ги спазва. Както критериите от Маастрихт, в България сме се постарали и всеки един от тях сме спазили. Критериите за Шенген – ЕК казва, че са спазени, Европейският парламент също. Искрено се надяваме, че с този нов Шенген в следващите 2-3 месеца да го направим и в следващите 2-3 години България да си заеме мястото. Благодаря за подкрепата за чакалнята на еврозоната.

Премиерът отбеляза, че сме в първата тройка по нисък външен дълг.

Бойко Борисов, премиер на България: Бюджетът ни е в излишък, в първата тройка сме по нисък външен дълг. Стабилен фискален резерв, валутен борд и огромен резерв в Българската централна банка. Направили сме си домашното да не сме в никакъв риск за еврозоната. Твоята подкрепа ще ни е добре дошла.

И ние като казваме перспектива на Балканите, трябва да кажем как я виждаме във времето, за да поставим цел на политическите елити, да направят така, за да покрият критериите и да имат все пак перспектива, отбеляза Борисов.

Относно директивата за социалния дъмпинг премиерът отбеляза, че темата трябва да се раздели.

Бойко Борисов, премиер на България: Трябва да се раздели на две темата по директивата, тя се обединява с транспортната схема, а говорим за командировани работници. Относно превозвачите имаме доста детайли за изчистване. Не е едно и също превозвач от България или Румъния и да се върне до фирмата-майка и пак да замине, както превозвач от Белгия или Холандия, или други близки държави. Аз съм убеден, че ще намерим инструмент да се направят такива изключения и такива правила, че това да се отчете. Обръщам се към българските граждани – това, което попита президентът Макрон е: Трябва ли едни да работя в Европа, да живеят при скотски условия, с по-ниско заплащане, отколкото съответните работници във Франция, Германия и други държави? Отговорът е - не.

Борисов заяви, че трябва да се премахне причината за миграцията.

Бойко Борисов, премиер на България: Как да направим така, че по-изостаналите държави от бившия социалистически лагер по-бързо да повишим доходите и нивото на живот, за да не се налага тази миграция. Затова паралелно с тези разговори, вървят и тези за кохезионна политика, за да се повдигне стандартът на живот, за да се премахне предпоставката за миграцията. Убеден съм, че ще постигнем по-добър, по-присъединен ЕС. В сферата на отбраната това може да стане, в корабостроенето също, транспортната сфера.


;

Полша и Унгария са не само наши приятели, те са важна част от ЕС. Това каза министър-председателят Бойко Борисов във връзка с позицията на Полша срещу предложените от Макрон промени в директивата за командированите работници.

Бойко Борисов, премиер на България: Пагубно е отношенията между държавите в ЕС да преминават във фаза на открита конфронтация. Мисля, че след двадесетина дни премиерът на Полша ще бъде в България и ще има е възможност да говорим по много теми. На нас ни предстои председателство след няколко месеца и тази тема трябва да я финализираме. Безспорно е, че има проблем в тази сфера. Президентът Макрон каза къде е проблемът.

Според него правилната тактика е да изслушат всички страни и съответно този проблем да бъде поправен.

Бойко Борисов, премиер на България: Как? Ще го решим всички ние. Затова най-голямата демокрация е ЕС. Затова този проблем ще се разглежда и ще се намери решение. Никой не вярваше, че ЕС ще намери решение на финансовата криза, не вярваха, че ще се намери решение на мигрантския натиск. Да, по-бавно, но се намери. Убеден съм.

След тази важна визита се надявам, че ще се опитаме да направим взаимноизгодни договори и политики, които да отстояваме в рамките на ЕС, открои Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Основни акценти от посещението на президента Макрон в България
Основни акценти от посещението на президента Макрон в България
Макрон ще подкрепи волята на Борисов да бъдем приети в приемната на еврозоната
Макрон ще подкрепи волята на Борисов да бъдем приети в приемната на еврозоната