НОВИНИ

Кабинетът одобри процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене"

Правителството одобри процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", изготвена от министъра на енергетиката. Ако бъде одобрена и от Народното събрание, се очаква процедурата да продължи 12 месеца. Целта е атомната централа в Белене да бъде построена на пазарен принцип, без държавни гаранции и с финансиране от стратегически инвеститор, обясни Теменужка Петкова.

Александър Марков
от Александър Марков
18:20, 07.11.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Ако депутатите дадат зелена светлина, правителството, първо, ще покани за участие в проекта за АЕЦ "Белене" компании, заявили вече официален интерес: китайската "Сиененси", френската "Фраматом" и корейската държавна ядрена компания, обясни Теменужка Петкова.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Такава покана, разбира се, ще бъде изпратена и до конструктора на проекта, като се има предвид неговата ключова роля при една бъдеща реализация на проекта.

Покани за участие в проекта АЕЦ "Белене" ще бъдат изпратени до потенциални инвеститори и големи енергийни консуматори от Сърбия, Румъния, Черна гора и региона на Балканите. Те ще могат да участват с миноритарни дялове или чрез договори за изкупуване на електроенергия в бъдещата проектна компания. След първоначалните покани, по процедура, следва подписване на договори за конфиденциалност и предоставяне на оферти.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: След предоставянето на оферта тя ще бъде разгледана и съответно ще се пристъпи към преговори между комисия, която ще бъде назначена в Министерството на енергетиката, Националната електрическа компания, и съответно потенциалните стратегически инвеститори.

Цялата процедура ще отнеме около 12 месеца, прогнозира Петкова. Накрая трябва да бъде създадено акционерно дружество, в което България е предвидено да участва само с активи.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Самото апортиране на тези активи в новата проектна компания да стане паралелно с разговорите, които ще се водят с потенциалните стратегически инвеститори.

Проектът АЕЦ "Белене" беше спрян с решение на НС и правителството през 2012 г. През 2016-а Националната електрическа компания беше осъдена да заплати 1,2 млрд. лв. на руската страна. Инвестициите в проекта до момента са около 3,5 млрд. лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майките на деца с увреждания излязоха за 17-ти пореден ден на протест
Майките на деца с увреждания излязоха за 17-ти пореден ден на протест
Спорове и критики в парламента по разглеждането на Бюджет 2019 на първо четене
Спорове и критики в парламента по разглеждането на Бюджет 2019 на първо четене