НОВИНИ

Как да изберем безопасна коледна играчка за детето си?

Играчките са сред най-търсените подаръци по коледните празници затова е важно те да са безопасни за децата. Според Държавната агенция за метрологичен и технически надзор до момента опасните играчки за тази година са 39. Те са изтеглени от пазара и унищожени. От Агенцията ни увериха, че проверките ще продължат през целия декември. Вижте как да изберете безопасна играчка за вашето дете.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
08:36, 17.12.2017
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

12 от откритите опасни играчки са били без задължителната маркировка за безопасност по европейските изкисвания. Освен нея обаче има и други белези, по които можем да разберем, че дадена играчка не е подходяща за дете.

Мирослав Йотов, гл. д-р на Главна дирекция „Надзор на пазара“ към ДАМТН: Шевовете, които са на тези меки плюшени играчки, които се тестват по специален начин и в лабортатория. При видими прорези, които са недобре зашити, това е индикация, че шевът на продукта не е стабилен, може да бъде разкъсано лесно от детето и да бъде изваден пълнежа, който също може да бъде погълнат.

Голям риск за най-малките крият и фталатите. Те са органични съединения, които се използват при направата на пластмасовите играчки. Добавят се, за да направят пластмасата по-гъвкава и дълготрайна. Можем да ги разпознаете по неприятната миризма, твърдят специалистите. Играчки с лесно отделящи се части също са изключително опасни, защото могат да попаднат в гърлото на детето и да доведат до неприятни последствия.

Мирослав Йотов, гл. д-р на Главна дирекция „Надзор на пазара“ към ДАМТН: С лесно усилие може да се премахне вендузата и през този цилиндър, който е за малки части. Шаблон, който се използва от нашите инспектори на място можете да видите, че тази част преминава. Тя имитира гърлото на дете до 3 години. Това е видимо несъответствие в следствие, на което тази играчка по най-бързия начин за нея се издава заповед и тя се спира от разпространение и се предприема унищожаване на тези играчки.

На сайта на Европейската комисия РАПЕКС има списък на всички опасни продукти на територията на Евросъюза, който включва и играчки. В сайта всеки потребител може да сигнализира за нередности. Така сигнала има широк достъп и дадения продукт може да бъде издирен и унищожен от контролните органи на страните - членки.

Мирослав Йотов, гл. д-р на Главна дирекция „Надзор на пазара“ към ДАМТН: Чрез системата РАПЕКС ние получаваме ежеседмично известия за опасни продукти. Те се преглеждат от нашите експерти и се подготвят писма до нашите инспектори и се дават указания за извършване на проверки. Те съчетават тези проверки с плановите проверки.

Експертите са обнадеждени, защото броят на несъответстващите продукти у нас намалява. Ако за миналата година опасните играчки са били 30% от всички проверени, до момента за 2017 г. те с 6 процента по-малко.

За улеснение на родителите от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор от няколко години издават брошура с полезни съвети за безопасността на играчките. Можете да я намерите в техния сайт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жертви на пороите и свлачищата в Чили
Жертви на пороите и свлачищата в Чили
Обучават роми за парамедици в Спешната помощ
Обучават роми за парамедици в Спешната помощ