НОВИНИ

Как да излекуваме фобията от летене?

Как да преборим страха от летене? Това е една от най-разпространените фобии. Много хора избягват да пътуват и поставят целия си живот в зависимост от този страх. Ако в сезонът на пътуванията не искате да проваляте почивката си заради страха, вижте как можете да го преодолеете в следващия репортаж.

Ирина Шуликова
от Ирина Шуликова
09:47, 11.07.2017
5720
Чете се за: 01:27 мин.
Още

Да се подчиним на страха или да пътуваме? Това е въпрос, който мъчи много хора по света. Ужас, че ще се случи най-страшното, сърцебиене, липса на кислород и желание да избягаме с писъци - това са само част от паническите прояви, породени от фобията.

Ана Тодорова - Клиничен психотерапевт: "Фобиите за щастие не са опасни за здравето. Колкото и да е невероятно силна реакцията на тялото, когато си мисли, че сме в смъртна опасност и ни подготвя като вкарва яко адреналин в нас...искаме да избягаме, искаме да се разпищим...като цяло това не е опасно, защото това ни е първичната реакция към страх и опасност. При някои хора помага да научат малко повече за самолета."

Ася Чимева - бивша стюардеса: "Аз смятам, че в България авиокомпаниите са на изключително високо ниво и авиацията, пилотите са много добре подготвени...така че аз не мога да кажа, че...винаги съм се чувствала добре!"
Ваня Муртера - бивша стюардеса: "Сигурността на полета е основното задължение на стюардесата! Ние познаваме самолета в абсолютни детайли, знаем във всяка ситуация как да реагираме, как да използваме оборудването на самолета, така че да спасим всички пътници ако нещо се случи!"
Ана Тодорова - Клиничен психотерапевт: "Много е важно като влязат в самолета и започнат физическите симптоми първо да са наясно, че тялото си мисли, че сме в смъртна опасност, но това не е вярно. Малко е странно, но ще трябва да не повярват в този случай на собственото си тяло. Да стоят, да дишат бавно и да наблюдават. Въпреки, че е много страшно, да си хванат нещо студено, защото студеното облекчава страха. Да наблюдава какво се случва около него - цветовете, миризмите. Връщайте мозъка, научете се да бъдете тук и като сте горе не вярвайте на тялото си. Да, то си мисли, че умира, ама не е вярно! Не умирате! Живи и здрави сте! Дишайте и ще свърши!"

Възможно е в пристъп да забравите за съветите, затова се препоръчва, когато сте в спокойно състояние да напишете писмо до себе си с напомняния - "дишай", "стягай и отпускай мускулите", "изпий нещо", "хапни нещо","огледай се". Наградата ако успеете да се справите е голяма!

Ася Чимева - бивша стюардеса: "Летенето е свобода! Летенето е съвсем различен начин на живот и може би е една от най-хубавите професии, която човек може да има."

Любопитството е друг път, по който пътниците се успокояват по време на полет.

Ваня Муртера - бивша стюардеса: "Странните въпроси са много! Например дали може да проветрим. Дали самолетът е здрав, дали капитанът се е наспал...всякакви въпроси задават. Дали разполагаме с достатъчно парашути. Моят съвет към тях е докато екипажът е усмихнат...всичко е наред и няма какво да се случи!"


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15 август отново ще е почивен ден за варненци
15 август отново ще е почивен ден за варненци
Образователни занимания за деца и родители започват в Благоевград
Образователни занимания за деца и родители започват в Благоевград