НОВИНИ

Изложба по повод 170 години от рождението на художника Христо Цокев

Малко известни картини на художника Христо Цокев може да се видят в Художествената галерия в Кюстендил по повод 170 години от рождението му. Творбите на Христо Цокев са част от гостуваща изложба на галерията в Габрово, носеща името на твореца.

bnt avatar logo
от БНТ
07:15, 11.07.2017
Чете се за: 00:32 мин.
Още

В експозицията са включени 42 живописни платна от четири поколения художници, творили между 60-те години на ХІХ и края на ХХ век. Сред тях са шедьоври на Христо Цокев, Иван Мърквичка, Ярослав Вешин, Борис Митов, Никола Танев, Дечко Узунов, Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Ненко Балкански, Васил Стоилов и др.

Акцент в изложбата са две от най-ранните картини на Христо Цокев, рисувани през 1870 г. Той е един от първите български художници с академично образование.

През 1859 година учи иконопис в Атон, а в края на 1860-те години завършва успешно Московското художествено училище за живопис, скулптура и архитектура. През краткия си земен път – житейски и творчески, Христо Цокев успява да се наложи с портретите си, особено на красивите женски образи. Галерията в Габрово притежава пет от неговите творби от общо 30 известни произведения, притежание на три галерии в страната. Изложбата в художествената галерия в Кюстендил, ще бъде отворена за посещение до края на месец септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жегата ще продължи и утре, след което започва захлаждане
Жегата ще продължи и утре, след което започва захлаждане
В Ново село започва най-голямото учение в Черноморския регион за 2017-а
В Ново село започва най-голямото учение в Черноморския регион за 2017-а