НОВИНИ

Как да предотвратим кражба на фирма?

Кражбата на фирми в България се превръща в бизнес, заяви пред БНТ председателят на Нотариалната камара Красимир Катранджиев. По думите му, Търговският регистър се е превърнал в поле за извършване на измами. Хит напоследък е смяната на управител. Новият управител отваря банкова сметка и започва да разпродава имуществото на фирмата. Какво предлагат нотариусите?

Александър Марков
от Александър Марков Елена Чимева
11:46, 04.02.2016
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Павел Стоименов е управител на голяма фирма за земеделски земи. Разбира, че фирмата му е открадната ден след измамата. При покупка на земя нотариус от Никопол му казва, че вече не е собственик и няма фирма. Измамата станала с електронен подпис в Търговския регистър и фалшив договор за покупко-продажба, който попада в Агенцията по вписванията, без там да бъде извършена проверка. Отива при нотариуса, при който е направен фалшивия договор.


- Нотариусът ми даде писмо, че това нещо не е станало, че няма такова такова нещо, че това е недействителен договор. - разказва пред камерата на БНТ Павел Стоименов, управител на зърнопроизводителна фирма. - С това писмо отидох в Агенцията по вписване, тогава беше Спиридонов, и му казах: "Ето, блокирай ми абсолютно всичко, това е нереална сделка". Той каза: "Не може, за мене това си е сделка". Казвам: "Господине, как ще е сделка? Нямаш никакви документи" "Не, вика, има, ходи в съда и се оправяй" И започнаха мъките.

На втория ден от кражбата на фирмата псевдокупувачите продават част от земите на Стоименов, отварят банкова сметка, а в този момент зърнопоризводителят очаквал голяма сума пари от евросубсидиите.

- И най-големия куриоз, който е, ето го тука решението на съда, на Шуменския районен съд. Пише, че тези, които са купили, псевдокупувачите на моята земя, 80 декара, че те са жертва и земята им я върна на тях, не на мен. Аз казвам, щом те са жертва, аз какъв съм?, оплаква се Стоименов.

За да спрат кражбите на фирми, според Стоименов, е необходимо, когато някой отиде и си продава фирмата, да предостави документи, че си е платил данъците, осигуровките на служителите, че няма задължения и с тях да отиде при нотариуса.

- Да се подпише при нотариуса и нотариуса да го впише в Агенцията по вписване. Не електронно. Нотариусът лично да го впише в Агенцията по вписвание и да има срок, в който да се провери истинността на това вписване.

Именно такава връзка предлагат и от Нотариалната камара. За да секнат кражбите на фирми, те предлагат всички удостоверения за прехвърляне на фирмени дялове, смяна на управител и прехвърляне на фирми да бъдат вписвани в специална информационна система на нотариусите. А тя да се свърже с Агенцията по вписванията.

Красимир Катранджиев, председател на Нотариалната камара на България твърди:

- Търговският ни регистър е едно поле, буквално за възможност за извършване на подобни измами, тъй като контролът е почти сведен до минимум. Колегите, длъжностните лица по регистрация, работят по документи, които са им предоставени в сканиран вид. Нямат възможност да проверят дали са автентични, дали са издадени от компетентния нотариус.

Най-честата цел на измамниците, сочи практиката на нотариусите, са фирми с много активи и голям оборот. Измамите стават с фалшиви документи и електронен подпис. В България има над 400 000 подписа, голяма част от които на хора - продали самоличността си. Промените, предлагани от нотариусите, трябва да заработят до дни.

;

ЗАЩО КРАЖБАТА НА ФИРМИ ПРИДОБИВА МАЩАБИТЕ НА БИЗНЕС ВИЖТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новините в 100 секунди
Новините в 100 секунди
Стара Загора пред грипна епидемия
Стара Загора пред грипна епидемия