НОВИНИ

Как инициативи като "Часът на Земята" могат да спрат промените в климата

Светлините в 178 страни по света ще угаснат тази вечер за един час - "Часът на Земята". Тази година апелът на най-голямата природозащитна инициатива в света е за спешни действия срещу промените в климата.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:32, 19.03.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

У нас парламентът, президентството, над 90 общини и институции ще се включат в световната инициатива.

Довечера точно в осем и половина, за един час, центърът на София и останалите градове ще останат на тъмно, а станалата вече традиционна среща за Часа на Земята ще се състои пред Народния театър "Иван Вазов".

Организаторите канят всеки, който иска да се присъедини към инициативата, с челник, свещ, китара или друг музикален инструмент.

Друг начин да се включим в "Часа на Земята" е да вечеряме на свещи, да съзерцаваме или броим да броим звездите.

"Часът на Земята" днес е част от менюто на много ресторанти във Великобритания. Едва ли с вечеря на свещи за 1 час могат да бъдат овладени климатичните промени.

Но пък могат да бъдат променени навиците на хората. Или поне клиентите да бъдат накарани да се замислят за отношението си към природата.

Учените отдавна призоваваха за промяна в поведението на хората, за да се спре глобалното затопляне. Но политиците дълго мълчаха. До декември 2015-та. Годината, която се оказа най-топлата в историята на метеорологията.

Преди три месеца на конференцията за климата в Париж представители на 195 страни постигнаха първото глобално споразумение за борба срещу затоплянето на Земята.

Документът задължи всички страни да намалят вредните си емисии през следващите десетилетия така, че затоплянето да бъде ограничено до два градуса.

Лоран Фабиюс, министър на външните работи на Франция: Споразумението от Париж за климата е прието. Това е един малък чук, но той може да извърши големи дела.

Всъщност делата остават за хората. Споразумението изтри разделянето на държавите на бедни и богати, на виновни и невинни. Промените на климата засягат всички. Тоест изискват масово преминаване към нисковъглеродна икономика. За отделните хора това значи усвояване на навици и предприемане на действия, които щадят природата.

Жестове като съзерцание на звездите и намиране на мъдрост в тъмнината поне за час са символични. Те обаче приличат поразително на малкия чук от Париж, чиито удар ще отеква години наред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
80 проекта са подадени по Програма Русе – европейски град на спорта 2016
80 проекта са подадени по Програма "Русе – европейски град на спорта 2016"
Салах Абдеслам е изведен от болницата
Салах Абдеслам е изведен от болницата