НОВИНИ

Как родителите помагат на децата да се адаптират в училище?

За първи път в класната стая са влезли 60 хиляди първокласници. За някои деца преходът от детската градина към училище може да бъде стресов. Как родителите могат да помогнат на децата си да свикнат с новото си ежедневие?

bnt avatar logo
от БНТ
11:24, 16.09.2019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Закусват. Играят. И спят. Това е работата на децата в детската градина. От днес обаче работата на Дани ще е много по-сложна. И брат му - Божидар, само с година по-голям, вече го предупреждава:

Математика, български, околен свят, музика, рисуване...

Изглежда любимата играчка на Дани все по-често ще остава на заден план. Но това, което притеснява майка му, не са новите отговорности, а преходът към новата среда.

Владислава Чешмеджиева, родител: Как ще се социализира с децата най-вече, понеже е малко по-свитичък и по-кротичък.
Давид Кюранов, асоциация "Родители": 70% от децата в България в училище стискат, не ходят до тоалетна, а това може да доведе до много неприятни заболявания.

И всичко това само защото новото плаши. И точно родителят е този, който трябва да помогне, без да притиска.

Давид Кюранов, асоциация "Родители": Да се намери начин да се говори с детето, за да може да разберем какво точно го притеснява. Поощряване на детето, но като гледаме да сме реалистични.

Дани вече може да смята, защото се е научил от брат си. Но няма нищо притеснително, ако детето не може да брои и чете преди първи клас. По-лошо е да му отнемем детството заради лични амбиции.

Давид Кюранов, асоциация "Родители": Такъв тип поведение от наша страна като родители може да доведе до бърнаут на детето. Ние препоръчваме не повече от 2 извънкласни дейности, а не 10.

Всичко - в рамките на нормалното. И може да звучи ненормално за възрастните, но според Дани най-хубавото на училището е, че не те карат да спиш. Затова и утре ще отиде с радост. Без да забравя да носи и детството в джоба си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акция срещу незаконосъобразно ползване на телефони от водачите на автомобили
Акция срещу незаконосъобразно ползване на телефони от водачите на автомобили
Ще бъдат ли засегнати доставките на шампанско във Великобритания заради Брекзит?
Ще бъдат ли засегнати доставките на шампанско във Великобритания заради Брекзит?