НОВИНИ

Как се формира таксата за детските градини в различните градове?

В следващия репортаж ще ви покажем как в отделните градове се формира таксата за общинска детска градина и ясла и защо има разлики. А в някои общини като Бяла например, детските градини дори са напълно безплатни.Кореспондентите ни в Русе и Бургас провериха по колко плащат родителите, за да ходи детето им на детска градина.

bnt avatar logo
от БНТ
09:15, 07.10.2017
7285
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

РУСЕ

Доскоро родителите плащаха за детска градина или ясла 10 лева месечно. От началото на тази учебна година обаче заради честите отсъствия на децата, особено в градините, общината реши да промени правилата с една цел - социализация на децата и по-добра училищна подготовка.

Сашо Щерев - началник на отдел „Образование" в община Русе: С тази цел бе прието решение таксата за децата, които посещават по-малко от 50 процента за месец детската градина, таксата да нарасне на 20 лева, а за тези които посещават над 50 процента се запазва старата такса от 10 лева.

Така към таксата от 2 лева и 50 ст. за хранене всеки ден се добавя още една, която е в зависимост от броя на посещенията през месеца.

;

Според родителите идеята за различните такси не е много добра, особено на фона на решението на други общини детските градини да са безплатни.

Надежда Лалева: Те не са много високи, но не смятам, че може да си ги позволи всеки в Русе. В смисъл, аз примерно имам късмет да имам що годе хубава работа и достатъчно доходи, за да мога да си позволя тази такса, но не мисля, че всеки може.

В момента в детските градини в русенско децата са 4500. Няма недостиг на места. Намаление на таксите ползват децата с един родител, близнаци и такива, които имат брат или сестра в същата градина. По данни на общината, след промяната в регламента за формиране на таксите, броят на децата, които посещават редовно занятия, се е увеличил с около 20 процента.

БУРГАС

Месечната такси в детските заведения на Бургас се формират въз основа на броя дни, които посещава детето. Ако то е направило пълен месец, то родителите ще заплатят такса от 50 лева. Ако пък детето не е посетило детското заведение през месеца, тогава се заплаща такса от 18 лева. Облекчения при таксите за детска градина ползват самотни родители, две деца от едно семейство, които заедно посещават детското заведение. Освободени от такса са деца с ТЕЛК.

Марияна Бойчева - директор на детска градина: Когато двете деца са в детска градина второто дете плаща 50%, когатo имаме родители с решение на ТЕЛК или дете 70 % ТЕЛК, тогава не се заплаща такса, самотните майки също. Има доста преференции, които са изложени в наредбата на общинският съвет.

Преди три години по искане на родители община Бургас въведе електронно плащане на таксите за детски градини. Причината е, че много от тях работят с работното време на администрацията на детските заведения.

Веселина Таралова - директор на Дирекция "Образование": "Родителите, които желаят по електронен път могат да си платят таксата, като предварително е необходимо само да заявят това, да попълнят една декларация към администрацията на детската градина.

До няколко месеца ще бъдат въведени и пос терминали в детските градини в Бургас. Така родителите, които искат да платят с карта ще могат да ползват и тази услуга.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агенцията по храните взема мерки срещу бяс по дивите животни в Кюстендилско
Агенцията по храните взема мерки срещу бяс по дивите животни в Кюстендилско
До 20 октомври ще набират доброволци за българското европредседателство
До 20 октомври ще набират доброволци за българското европредседателство