НОВИНИ

Как се приготвя най-вкусното агнешко за Гергьовден?

Едно от местата, където агнешкото се прави по-специална рецепта, съхранена във времето и предадена от няколко поколения, е Еленският балкан. Там чорбаджиите пекат агнето задължително в пещ, а не на чеверме.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
07:01, 05.05.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

В дома на семейство Трухчеви от еленското село Вълчовци печеното агнешко е задължително за гергьовската трапеза. Рецептата на приготвяне се предава от поколение на поколение и се пази строго от домакините. Издават ни, обаче, една от тайните за неповторимия вкус на месото. А тя е предварително запалената пещ.

За да стане крехко и сочно месото на пещ, агнето трябва да е с тегло между 22 и 25 кг. Сутрин на Гергьовден се изчиства и добре осолява, след което започва приготвянето на плънката.

Дробсърмата не трябва да се сварява напълно, подчертава домакинята, тъй като при печенето на агнето може да стане на каша и да изгуби вкуса си. Най-голямата тайна за аромата и вкуса на гергьовското агне в Еленския балкан е сместа, с която се полива месото преди да бъде поставено в пещта.

Домакините са категорични, че агнето трябва да бъде оставено на жарта не по-малко от четири часа, след което пещта се измазва със специална смес от бяла пръст. А за консумирането на печеното гергьовско агне чорбаджиите препоръчват богата трапеза, весела компания и добро настроение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме световния ден на пулмоналната хипертония
Отбелязваме световния ден на пулмоналната хипертония
​Изключително ниски продажби на агнешко месо за Гергьовден
​Изключително ниски продажби на агнешко месо за Гергьовден