НОВИНИ

Как се става ветроходец?

Регата "Кор Кароли" завърши с внушителен финал. 17-тото издание на състезанието спечели шкиперът на яхта "Петра"-Никола Дуков. За последните години в пъти е нараснал интереса на децата по ветроходството, това сподели в "Денят започва" капитан Тома Томов както и Мариана Георгиева, която е председател на яхт клуба "Капитан Георги Георгиев" във Варна. Как се учат децата да печелят "морски битки", вижте в следващия репортаж.

Далия Костадинова
от Далия Костадинова
12:35, 16.08.2017
Чете се за: 00:47 мин.
Още

За да уловят тънкостите на ветроходния занаят, децата първо се учат да усещат вятъра. След това започват, така наречените "сухи тренировки" в клас "Оптимист". Тази година над 300 деца от различни възрасти овладяват майсторството да опитомят вятъра, докато са в открито море.

Мариана Георгиева- председател на яхт клуба "Капитан Георги Георгиев": С най-малките се занимават треньори, професионалисти, които са завършили Националната спортна академия. Те ги карат да се влюбят, защото за децата това е забава. Те са в морето, слънце вятър, природа и всичко е под формата на игра.

Постепенно децата, се научават на цялата терминология на ветроходните лодки. А опитните състезатели от клас "Оптимист управляват дори килови лодки. Опитът показва, че колкото по-рано започнеш да се занимаваш с ветроходство, толкова по-добър ставаш. Според капитан Тома Томов,този спорт се надгражда с годините и опитът е в основите на добрия ветроходец.

Капитан Тома Томов: Ветроходството не е спорт, в който можеш да скочиш веднага и да започнеш веднага. Там трябва години наред работа с хора, години наред трупане на опит, години наред снабдяване с материална база, яхти, ветрила и екепировка.

За да стане ясно дали ще станат добри ветроходци, за децата е важно да участват в регати наред с големите майстори. В открито море обаче може да се излезе само след няколко успешно издържани изпита и безусловна любов към морето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доверието в правителството се повишило със 7% през първите 100 дни управление
Доверието в правителството се повишило със 7% през първите 100 дни управление
​Човешка грешка остави без ток близо 7 милиона в Тайван
​Човешка грешка остави без ток близо 7 милиона в Тайван