НОВИНИ

Как ще кандидатстваме за еврозоната?

България ще кандидатства едновременно за Банковия съюз и за чакалнята на еврозоната. Финансовият министър Владислав Горанов коментира темата на официално представяне на първото издание на ново бизнес списание.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:40, 12.06.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Ако говорим за формални критерии, страната ни няма нужда да влиза в т. нар. чакалня на еврозоната, защото е във валутен борд от 21 години. Самата чакалня представлява валутно курсов механизъм, при който за достатъчно дълъг период се следят отклоненията на съответната валута към друга валута. Това условие обаче е задължителна стъпка за влизането в еврозоната.

Владислав Горанов - министър на финансите: И имайки ясното съзнание, че ние нямаме никакви намерения дори стоейки във валутно-курсовия механизъм да развързваме лева от фиксирания курс. Левът няма да мръдне с десета от стотинката, бидейки във валутно-курсовия механизъм.

Новото предизвикателство извън формалните критерии е свързано с настояването на Европейската централна банка - приемайки еврото България да влезе едновременно и в банковия съюз. Проблемът - няма друга държава, която да е минавала по този път.

Владислав Горанов - министър на финансите: Водим интензивни разговори. България ще влезе едновременно в близко сътрудничество с банковия съюз, с единния надзорен механизъм и в ERM.

Владислав Горанов изтъкна, че влизайки в Банковия съюз страната ни ще придобие суверенитет, тъй като управителят на БНБ ще може да участва при взимането на решения за паричната политика на Европейската централна банка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Пожар пламна в района на Кресненското дефиле, причината е късо съединение
​Пожар пламна в района на Кресненското дефиле, причината е късо съединение
Резултатите на матурите  по-високи от миналогодишните
Резултатите на матурите по-високи от миналогодишните