НОВИНИ

Кои са основните пътища, по които можем да получим гориво от газопровода ТАНАП?

Два са основните пътища, по които България може да получи гориво по Транс-анадолския газопровод. Кои са те и какво е значението на открития днес газов маршрут разказва Цветелина Катанска...

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:27, 12.06.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

ТАНАП или така нареченият Транс-анадолски газопровод е ключова част от приоритетният за Европейския съюз Южен газов коридор.

Той трябва да доставя газ от най-голямото азербайджанско находище Шах Дениз 2 към Централна Европа до Италия. Другите две части на газопровода - Южно Кавказкия и Трансадриатическия се очаква да бъдат завършени до две години.

От 2013 г. България има сключен меморандум с азербайджанската държавна компания СОКАР за доставка на 1 млрд. кубични метра газ годишно. Има два пътя, по които синьото гориво може да достигне до нас.

Единият е разглежданият вариант от българския премиер Бойко Борисов и турския му колега Бинали Йелдъръм чрез обръщане на транзитната тръба България- Турция. По този начин газ може да бъде пренасян след спиране на руските доставки, които в момента се извършват по същата тръба.

Вторият път на азерски газ към България е бъдещата връзка с Гърция, която се очаква да бъде завършена до 2020 г., обясниха от енергийното министерство.

Припомням, че газът от Азербайджан е една от алтернативите на руския газ за хъба "Балкан". Уговореното засега количество с Азербайджан обаче е само за местно ползване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Резултатите на матурите  по-високи от миналогодишните
Резултатите на матурите по-високи от миналогодишните
Светът приветства историческата среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун
Светът приветства историческата среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун