НОВИНИ

Годишна среща на Борда по туризъм обсъди проблемите в бранша

Националните курорти да бъдат извадени от обхвата на Закона за шума, а регулацията им да става чрез отделна наредба. Това предложи ресорният министър Николина Ангелкова, по време на годишна среща на Борда по туризъм, провеждаща се с подкрепата на БНТ. Тя обясни, че поради липсата на желаещи да работят по морето, ще внесем близо 5400 сезонни работници от Украйна, Молдова и Беларус. Въпреки известен отлив на руски туристи, за юли и август всички четири и петзвездни хотели са резервирани.

Николай Минков
от Николай Минков
19:16, 12.06.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Най-популярните ни ваканционни дестинации като Албена, Слънчев Бряг, Златни Пясъци, Боровец, Банско се обособяват в отделна група национални курорти.

Николина Ангелкова - министър на туризма: "Във всеки един национален курорт, съответно по преценка на кмета, общинските съветници, заедно с бранша да определи дали даден курорт трябва да бъде разделен на зона за забавления, зона за семеен отдих т.н".

Предвижда се и допълнителна категоризация на туристическите обекти като Министерството на туризма подготвя въвеждането на етикет за качеството.

Николина Ангелкова - министър на туризма: "Горе-долу на принципа на "синия флаг", който се дава на плажовете".

Според председателя на ресорната комисия в парламента, в предложените промени в Закона за туризма са заложени редица проблеми.

Петър Кънев - председател на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм: "Има поне 20 конфликтни точки, където ще настъпи голямо чудо. Примерно: дава се възможност на министъра на туризма да санкционира и кметове на общини при констатиране нарушения на изискванията на закона. Вписва, заличава, понижава категории, временно затваря обекти, заличава сертифициране и т.н."

От есента БНТ стартира ново туристическо предаване, заяви генералният директор Константин Каменаров по време на форума.

Константин Каменаров - генерален директор на БНТ: "Ще направим предаване.Това ви го обещавам и ще го направим чудесно. Много на вас разчитаме, разбира се, защото то не е толкова интересно за БНТ, като фикция, а е много важно за този сегмент".

Форумът приключи с предложение за създаване на четири национално представителни браншови асоциации на ресторантьори, хотелиери, туроператори и екскурзоводи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП подготвя вот на недоверие към кабинета на тема Сигурност
БСП подготвя вот на недоверие към кабинета на тема "Сигурност"
Прокуратурата иска преразглеждане на концесионния договор за Пирин
Прокуратурата иска преразглеждане на концесионния договор за Пирин