НОВИНИ

Как ще почиваме през 2019 година?

Около Великден в края на април и на Коледа през декември - това ще са двата периода догодина, покрай които ще се натрупат повече почивни дни.

bnt avatar logo
от Дарик
11:49, 26.12.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас
почиваме 2019 година

С измененията на Кодекса на труда отпадна практиката за разместване на почивни дни във връзка с официалните празници, за да се получат дълги уикенди. Мярката вече беше приложена тази година. Именно затова за Нова година сега единственият почивен ден е 1 януари 2019 година.

Според новата схема на официалните празници ще се почива, а ако някой от тях се пада в събота или неделя, за почивен се обявява и следващия го понеделник. Така на практика по-дълги с един допълнителен ден уикенди ще има и на всички официални празници през 2019 г.

3 март - Денят на Освобождението на България - е в неделя, затова ще се почива и на 4 март, понеделник. След това ще последва първата за годината по-дълга почивка за Великден, който ще честваме на 28 април. Така за празника ще се почива общо 4 дни - от петък, 26 април, до понеделник, 29 април, включително.

Около 1 май - Денят на труда, сряда, няма да има допълнителни почивни дни. Така ще бъде и на Гергьовден - 6 май, Денят на храбростта и Българската армия, който се пада в е понеделник.

;

Без допълнителни почивни дни ще преминат и празниците около 24 май (петък) - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.Няма да има допълнителни почивни дни също и за 6 септември - Денят на Съединението, петък. Един допълнителен ден почивка ще получим обаче за 22 септември - Денят на Независимостта, който се пада в неделя. Затова ще се почива и на 23 септември - понеделник.

Следващата почивка ще бъде около Коледните празници - 24, 25 и 26 декември - Бъдни вечер и Рождество Христово, през 2019 г. са съответно вторник, сряда и четвъртък. Ще се почива три дни, но без допълнителни свободни дни.

От Асоциацията на индустриалния капитал изчислиха, че тази година сме работили само 249 и сме почивали повече от предходната. Точно толкова ще работим и през 2019 г., показва календарът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
110 души са били спасени в Пирогов през почивните дни
110 души са били спасени в "Пирогов" през почивните дни
Израел нанесе въздушни удари в Дамаск
Израел нанесе въздушни удари в Дамаск