НОВИНИ

Как Столична община ще се прави с проблема с мръсния въздух в София?

БАН има иновативна система за наблюдение на качеството на въздуха в София. Как обаче Столичната община може спешно да се справи с проблема с мръсния въздух и какво може да се направи най-спешно?

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:34, 19.12.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Пртез зимата основното натоварвате с фини прахови частици идва от битовото отопление. Затова от общината стартирали пилотен проект за Нови Искър за предоставяне на нови пелетни печки. Домакинства в неравностойно положение са били с приоритет. И още - за да не се горят гуми например - от общината са събрали от началото само на месеца в "Овча купел" - над 2 100 гуми и още 400 в район "Младост". През следващата година ще продължат да събират едрогабаритни отпадъци.

Системата за ранно предизвестяване за мръсен въздух вече работи и е на сайта на Столичната община. Реално всеки, който пожелае, може да провери има ли превишение на допустимите нива на замърсяване. Системата работи от три месеца и предупреждава за замърсяване до 48 часа по-рано. Разработена е от БАН. При отчитане на реално замърсяване на въздуха от общината предвиждат и конкретни мерки - в зависимост от степента на замърсяване.

Йоана Христова - заместник-кмет на Столичната община: Сред тях са например безплатно паркиране в буферните паркинги срещу представяне на билет за използване на градския транспорт на което и да е от превозните средства на градския транспорт. Предстои да бъде обсъждано увеличаване на таксата за синя зона. сред тях е и вменяване на изискването за целите на столична община да стартираме с поетапното въвеждане само и единствено на автобуси - евро 6, които да се движат в централна градска част, след което да се разширяват нататък в периферията.

За да започнат да се прилагат на практика обаче тези мерки първо Общинския съвет трябва да гласува Аварийния план за действие за дни, в които се очаква силно замърсяване. От общината уточниха, че вече вземат мерки и с подмяната на 90 % на тролейбусите с екологични такива, над 50 % от автобусите и ремонтите на улиците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям пожар остави без покрив 6 семейства от смолянското село Момчиловци
Голям пожар остави без покрив 6 семейства от смолянското село Момчиловци
Борисов и Барние обсъдиха правата на българите на Острова след Брекзит
Борисов и Барние обсъдиха правата на българите на Острова след Брекзит