НОВИНИ

Какъв е интересът на Русия в Сирия

До къде ще стигне Турция в Сирия след нахлуването в Африн зависи изцяло от това какво ще се договори с Русия. Това коментира пред БНТ руският анализатор Фьодор Лукянов, ръководител на влиятелния мозъчен тръст - Съвет по външна и отбранителна политика.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
20:11, 21.02.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света

В Москва смятат, че мащабът на турската операция в Африн зависи от това какво ще се договорят президентите Путин и Ердоган.

Фьодор Лукянов, Съвет по външна и отбранителна политика: Ясно е, че действията на Ердоган имат определена логика именно от сферата на сигурността, а сигурност означава, че на Турция ѝ е нужна буферна зона на турско-сирийската граница от страната на Сирия, за да запази контрол там. Смятам, че Русия може да позволи на Турция да създаде буферна зона.

Според експерта Русия не иска да губи Турция като участник в мирния процес, а и ако Турция настъпи и в други райони на Сирия, рискува да засегна американските интереси. Русия остава в Сирия с две военни бази и с договори за сътрудничество във военната и енергийната сфера Според Фьодор Лукянов Русия няма основания да спре подкрепата си за Асад.

;
Фьодор Лукянов, Съвет по външна и отбранителна политика: Ако Русия остави всичко, както е сега и напусне, то възникването на нова „Ислямска държава“ е въпрос на време, ще се случи много скоро. Затова в Русия винаги са се ръковидили от това - още преди военната намеса, че ситуацията в Близкия изток може да се стабилизира чрез укрепване на съществуващите държави. Задачата на Русия сега е да направи така, че Сирия да бъде дееспособна държава, дори и да не е най-демократичната.

Въпреки участието на световни сили във войната в Сирия и ескалацията на напрежението през последните дни руският експерт е на мнение, че риск от глобализиране на конфликта и пряк сблъсък между Съединените щати и Русия там не съществува, защото на терен никой не го иска.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външният министър на Саудитска Арабия на посещение у нас
Външният министър на Саудитска Арабия на посещение у нас
Турската операция в Африн - пресечна точка на интереси
Турската операция в Африн - пресечна точка на интереси