НОВИНИ

Каква е причината за напукването на блока в столичния квартал "Сердика"?

Няма опасност за живеещите в напукания 16-етажен блок в столичния кв. "Сердика", увериха от столичния строителен надзор. Снощи жилищната сградата беше евакуирана, след като подовите плочки в един от апартаментите на 5-тия етаж внезапно се напукаха, а дограмата се сцепи. Какво показаха днешните проверки и има ли опасност за живеещите там. В студиото е Николай Минков. Има ли вече яснота какво е предизвикало инцидента?

Николай Минков
от Николай Минков
18:30, 11.10.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Заедно с експерта по жилищно строителство Димитър Куманов направихме оглед на носещите плочи на общите части в блока. И с просто око се вижда множество пукнатини в стените и тавана.

Според Куманов те не са фатални и не застрашават цялостта на сградата. Пукнатина в стената над апартамента, в който се спукаха плочките, започва от носещия трегер на входната врата и продължава до самия таван. От тавана в коридора на същия този 5-и етаж липсват близо 2 кв. метра мазилка.

Според Куманов хипотезите за причините са две. Температурна разлика между плочата и теракотата и втората - провисване на плочата заради нескопосани ремонти. Експертите от общинския строителен надзор пък твърдят, че лошо монтираните подови плочки, без фуги са водели до тяхното напукване.

Инж. Димитър Куманов, експрет по жилищно строителство: Най-вероятно температурни въздействия, тъй като в конкретния апартамент са започнали да отопляват помещението. Плочките, които са отгоре са се понагряли, докато плочата под тях е по-студена от тях. И при тия разлики в температурните въздействия в двете неща, едното се е отлепило от другото и се пораждат напрежения, в това, което е по-топло.
Арх. Влади Калинов - дирекция "Контрол на строителството", Столична община: Всъщност плочките са поставени, не както повеляват технологиите за поставяне. Всъщност те не са, не е оставена никаква фуга никъде. Те са запънати в стените и навсякъде и няма, и фуга между тях. При всякакво напрежение, то трябва да отиде някъде. Стените не могат да се преместят, затова са се вдигнали плочките. Всъщност това е основният инцидент, за който говорим от няколко дена. Тъй като у нас масово всеки кърти, не е невъзможно и да бъде и евентуално провисване на плочата. И пак същият ефект. Натиск в най-горните слоеве на плочата и плочките са се отлепили.

Кметът на район "Възраждане" Савина Савова увери, че ще възложи обстойна експертиза. Ще бъде извършено обследване на сградата, ще се изготви технически паспорт, от който ще се прецени и какви действия трябва да се предприемат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови форми за онлайн търговия създават правни проблеми
Нови форми за онлайн търговия създават правни проблеми
След 10 години - тръгна делото за трагедията на столичната улица Алабин
След 10 години - тръгна делото за трагедията на столичната улица "Алабин"