Изграждат нови площадки към полигона за борба с градушки в Поповица

Разширяват се обработваемите площи, които ще бъдат защитени от влиянието на градоносните облаци. Към полигона в пловдивското село Поповица предстои да се открият нови четири площадки , които ще покриват територията до Хасковска област. От тази година работи и новия радар, който подава информация за развитието на градоносните облаци.

от Мариела Хубинова
08:26, 08.05.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Най-тежката година за ракетострелците на полигона в село Поповица е била 2014-та, когато се били изстреляни близо 15 000 ракети. За новия сезон, който беше открит на 27 април , от Изпълнителната агенция "Борба с градушките" са подсигурени за цялата страна 13 000 ракети, а в Поповица за сега имат 20 в готовност. На полигона тук очакват да получат и нов радар от съвременно поколение.

Никола Ковачев - директор на "Борба с градушките" Пловдив: Неговата задача е както да осигурява информация за Поповица, така и за новия полигон, който предстои неговото откриване в Хасково. Самият локатор е 300 км, но видимостта която е необходима за градозащита е 80 км, което той ги осигурява и работи в график с останалите локатори.

Новите полигони в Тъжа и Хасково ще бъдат открити до края на месец май. Към тях вече са оборудвани близо 50 площадки за обстрел. Въпреки това едва една трета от територията на страната в момента е защитена от градушките. Ситуацията коренно би се променила, ако бъде въведен и самолетният способ за обстрел на градоносните облаци.

Инж. Ваньо Славеев - директор на изпълнителната агенция "Борба с градушките": Чрез самолетния способ ще се покриват 90% от територията на страната. Ако разгледаме случая в Българене, тя минава източно на 30 км от защитаваната територия, да допуснем че бяхме въвели самолетен метод, тези загуби щяха да са минимални.

За да обслужват новите площадки, в агенцията ще бъдат назначени на временни договори ракетострелци, които вече са преминали курс на обучение.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Жертви и ранени след експлозия пред  мюсюлмански храм в Пакистан
Жертви и ранени след експлозия пред мюсюлмански храм в Пакистан
Павел Васев е получил 4 инсулта, състоянието му към момента е стабилно
Павел Васев е получил 4 инсулта, състоянието му към момента е стабилно