НОВИНИ

Какви са посланията в последното изявление на патриарх Кирил?

Приключи посещението на руския патриарх Кирил. Повод за него беше отбелязването на 140-тата годишнина от Освобождението на България. На летище София и минути преди да отлети за Москва, руският патриарх каза, че е огорчен от официалната реторика на представителите на държавата ни, които поставят наравно с Русия Полша, Литва и Финландия.

bnt avatar logo
от БНТ
08:22, 05.03.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас
Отец Николай Георгиев, говорител на Светия синод: На мен ми се струва, че това обръщение е за определени хора и да не се опитваме всички да четем между редовете какво е казал. Аз съм възпитан така, че според мен българският патриарх Неофит трябва да коментира руския патриарх. Един митрополит, да коментира друг митрополит, един духовник, друг духовник. Аз не мога да си позволя такъв коментар, но мога да кажа останалото,което видях от него - вълнението и радостта му от това, което преживя на Шипка. Не съм адвокат на патриарх Кирил и не мога да говоря от негово име. Мога от името на патриарх Неофит и Светия Синод на Българската църква. Чух го, както вие всички го чухте, слушах го внимателно.. Тези, които трябва да го чуят, трябва да отговорят веднага. Този, който има да каже нещо, нека да го каже. Не съм аз човекът.

Отец Георгиев каза, че най-важното при една такава среща между патриарси е да се отслужи съвместно самата литургия и коментира, че подготовката е много трудно дело и е най-големият знак, който може да се даде.

Отец Николай Георгиев, говорител на Светия синод: Между двете църкви никога не е имало конфликт, между двете държави е имало, дори сме били от двете страни на барикадата, но между двете църкви винаги е имало мир и разбирателството, защото помежду ни е Христос и това е много хубав поздрав, който си разменят патриарсите по време на самата литургия.

По думите на отец Георгиев Българската църка няма никакво действие все още по отношение на македонската църква. Според него писмото, което е написала, е пожелателно-очаквано, но още не са започнати никакви дейности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Михаил Екимджиев, адвокат: Българската прокуратура действа механично
Михаил Екимджиев, адвокат: Българската прокуратура действа механично
НИМ представя Златарството по българските земи XVI-XX век
НИМ представя "Златарството по българските земи XVI-XX век"