Какви са приоритетите на новия министър на отбраната в Германия

В Германия новият министър на отбраната се обяви за скорошно постигане на целта, договорена с партньорите в НАТО - 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана. Крамп-Каренбауер, която е и лидер на Консервативната партия, заяви че страната ще бъде надежден партньор в Алианса. На извънредно заседание в Бундестага тя официално наследи поста от Урсула фон дер Лайен, избрана за председател на Еврокомисията. Подробностите от Мария Стоянова.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
21:52, 24.07.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света
какви приоритетите новия министър отбраната германия

В политически Берлин лятната ваканция вече е в разгара си. Сградата на Райхстага се реновира. Затова конституционната клетва, която полага всеки германски министър не се състоя в пленарната зала.

709-те депутати, които се наложи да прекъснат отпуските си, проведоха заседание във фоайето на съседната парламентарна сграда.

Веднага след като положи клетва, Ангерет Крапм-Каренбауер поясни представите си за отбрaната - по-малко пестене на стредства във войската и увеличаване на бюджета.

Анегрет Крамп-Каренбауер, министър на отбраната на Германия: Германската армия отново се разраства - и с кадри, и с оборудване. Всички тенденции в крайна сметка сочат нагоре. Искам да продължа това и то трябва да се гарантира за дълго време.

Новият министър беше номиниран изненадващо миналата седмица. Опозицията и коалиционният партньор критикуват, че поема поста с лични властови подбуди и така да се квалифицира за канцлер.

Упреци имаше и за провеждането на извънредното заседание. Неговата организация струва 200 000 евро.

Понеже във фоайето на офис-сградата нямаше климатици, депутати коментираха, че са чувствали като при 90 градуса по Целзий.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Правосъдното министерство в САЩ започва разследване срещу технологични гиганти
Правосъдното министерство в САЩ започва разследване срещу технологични гиганти
Трима ключови британски министри подадоха оставки
Трима ключови британски министри подадоха оставки