Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Правосъдното министерство в САЩ започва разследване срещу технологични гиганти

Високотехнологичните интернет компании ще бъдат разследвани по подозрения за монопол и потискане на конкуренцията от Министерството на правосъдието на САЩ. Според в-к. "Уолстрийт джърнал" на проверки ще подлежат Гугъл, Амазон и Епъл.

от БНТ
22:24, 24.07.2019
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Месеци след предложенията на демократи, републиканци, както и на президента Тръмп, министерството на правосъдието стартира разследване за пазарните практики на технологичните гиганти, което има за цел да установи колко добросъвестни са те към крайния потребител.

Антимонополният отдел посочва, че същестуват подозрения за действия на определени компании, които "задушават конкуренцията в интернет търсачките, социалните медии и в някои търговски услуги".

Според анализатори обаче, разследването на американското правосъдно министерство е твърде широкоспектърно. При антимонополните дела трябва да бъде доказана "вреда за крайния потребител", докато компаниите, за които се подозира че ще бъдат разследвани, предоставят безплатни или евтини услуги, при които тази вреда е трудно доказуема.

Макар и разследването на американския регулаторен орган да е фокусирано върху установяване на злоупотреба с прекомерен пазарен дял, причината за него е по-скоро намиране на правна предпоставка за налагане на нови рестрикции, целящи защита на личните данни на потребителите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Музиканти от Монголия показаха как гърленото пеене води до хармония с Вселената
Музиканти от Монголия показаха как гърленото пеене води до хармония с Вселената
Какви са приоритетите на новия министър на отбраната в Германия
Какви са приоритетите на новия министър на отбраната в Германия