НОВИНИ

Смяна на властта: Борис Джонсън е новият британски премиер

Великобритания има нов премиер от днес - Борис Джонсън прие поканата на кралица Елизабет Втора да поеме управлението на страната. Тереза Мей напусна "Даунинг стрийт" 10 с емоционална реч, а нейният наследник отново потвърди намерението си да изведе страната от ЕС.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:38, 24.07.2019
Чете се за: 01:09 мин.
По света

С бурни аплодисменти, Тереза Мей беше изпратена от британския парламент, където скоро ще се върне, но като депутат. Новата "желязна лейди" напусна "Даунинг стрийт" с оптимизъм.

Тереза Мей, бивш премиер на Великобритания: Да си министър-председател на Великобритания, е огромна привилегия, чест и отговорност. Надявам се, всяко младо момиче, видяло, че жена е била премиер, да осъзнае, че за жените няма невъзможни неща.

Мей беше начело на Великобритания по време на тежки кризи - серията от атентати в Лондон и Манчестър, пожарът в "Гренфел тауър" и дипломатическия разрив с Русия около шпионския скандал "Скрипал". Най-трудната задача се оказа Брекзит - точно тя стана причина за оставката й.

Сега разводът с Брюксел остава в ръцете на 54-годишния Борис Джонсън. Пътят му изглежда няма да е лесен, още преди да се срещне с кралица Елизабет Втора, той се изправи пред първото си предизвикателство - протестиращи опитаха да попречат на кортежа да стигне до Бъкингамския дворец.

Борис Джонсън, премиер на Великобритания: Кралицата ми предложи да сформирам правителство и аз приех. Има хора, според които страната ни се е превърнала в заложник на един въпрос, който остава нерешен вече трета година. Твърдят, че не можем да изпълним волята на народа. Тук съм, за да докажа, че това не е вярно. Ще напуснем ЕС на 31 октомври. Без "ако" и без "но".

Джонсън обяви, че ще договори нова сделка за Брекзит и че този път тя ще бъде одобрена от парламента. Сравняват го с Доналд Тръмп, но за разлика от американския президент и неговата политика "Америка на първо място", Борис Джонсън се обяви за по-отворена към света Великобритания.

На този фон отношенията с Иран са обтегнати до краен предел, хладни остават и тези с Русия. Очаква го и напрежение в парламента, където опозицията няма да му осигури управленски комфорт. След серия от знакови оставки през последното денонощие, новият британски премиер се зае със сформирането на кабинет.

Само преди три години, Борис Джонсън заяви, че няма никакъв шанс той да стане премиер . Сега, когато това е факт, е време да покаже дали може да излезе от образа си на шут и наистина да управлява.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете е с опасност за живота след побой от мъж
Дете е с опасност за живота след побой от мъж
Министрите Горанов и Каракачанов с отговор към критиките на президента за F-16
Министрите Горанов и Каракачанов с отговор към критиките на президента за F-16