НОВИНИ

Борис Джонсън е новият премиер на Великобритания

Борис Джонсън е новият лидер на британските Консерватори, а утре ще наследи Тереза Мей и на премиерския пост. Бившият кмет на Лондон победи външния министър Джеръми Хънт в битката за партийния връх и ще ръководи Великобритания в развода й с ЕС. В първата си реч след победата, Джонсън обеща Брекзит на 31 октомври. Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави Джонсън с думите: "Предстоят ни трудни времена" и добави, че е хубаво да се изградят добри работни отношения, за да се даде нещо добро на хората в Европа и Великобритания. Бъдещият британски премиер получи поздравления от редица световни лидери, включително от българския премиер Бойко Борисов.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
14:09, 23.07.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:13 мин.
По света
;

С 92 000 гласа - почти два пъти повече, отколкото подкрепилите Джеръми Хънт, Борис Джонсън спечели оспорваната надпревара за лидерското място в партията на британските консерватори. Очакваният неочакван избор - противоречива фигура, която от години интригува с острите си изказвания.

Роденият в Ню Йорк като Александър Борис Джонсън е историк по образование, но дълго време работи като журналист. Прекарва 11 години като депутат, 8 е кмет на Лондон, а в продължение на две е външен министър. Утре се очаква да наследи Тереза Мей на премиерския пост, както и тежката задача, която доведе до оставката й - Брекзит.

В първата си реч като лидер на Торите, Джонсън благодари на действащия премиер, както и на опонента си Джеръми Хънт за "страхотните му идеи", които обеща да "открадне". Заклет привърженик на напускането и лице на кампанията за развода преди три години, очаквано Брекзит е сред приоритетите му. Остава твърдо зад идеята Великобритания да напусне на 31 октомври.

Борис Джонсън, лидер на Консерваторите: Британците очакват от нас да изпълним обещанията си и точно това ще направим. Нали помните девиза от предизборната ни кампания "Брекзит, да обединим страната и да не допуснем Джеръми Корбин да управлява". Точно това ще направим.

Макар и да получи 66% от гласовете, Джонсън не се радва на подкрепата на всички свои съпартийци. През изминалото денонощие няколко министри подадоха оставка, а причината - несъгласие с идеята му за Брекзит на всяка цена, дори и без сделка. Бъдещият британски премиер е оптимист, че Островът ще бъде добре и без ЕС.

Борис Джонсън, лидер на Консерваторите: Кампанията приключи, време е да се захващаме за работа.

Утре Тереза Мей официално ще подаде оставка, след което Борис Джонсън ще бъде поканен на аудиенция при кралица Елизабет Втора. Едва тогава "лошото момче на британската политика" ще се настани в резиденцията на "Даунинг Стрийт" 10, където вече го очаква котаракът Лари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НФСБ обсъжда с Цацаров и Младен Маринов мерки срещу купуването на гласове
НФСБ обсъжда с Цацаров и Младен Маринов мерки срещу купуването на гласове
Детето, смазано от гума във Велико Търново, е изведено от реанимация
Детето, смазано от гума във Велико Търново, е изведено от реанимация