НОВИНИ

14 европейски страни се съгласиха за създаването на "механизъм за солидарност"

Той цели разпределянето на спасени в Средиземно море мигранти.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:05, 23.07.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Как да бъдат разпределяни спасени в морето мигранти - това беше тема на разговори в Париж. Френският президент Еманюел Макрон прие в Елисейския дворец Върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди и директорът на Международната организация по миграция Мануел де Карвальо Ферейра Виторино.

По-рано във френската столица се проведе работна среща за миграцията в Средиземно море. Еманюел Макрон обобщи резултатите от разговорите така:

Еманюел Макрон, президент на Франция: 14 страни от Европейския съюз дадоха съгласието си за френско-германския документ, представен от Финландското председателство в Хелзинки. От тях осем държави предприеха активни действия за участие в "механизъм за солидарност".
;

Съгласно механизма, търсещите убежище ще бъдат разпределяни възможно най-бързо в съюза от доброволно участващи страни, а в замяна Италия и Малта ще отворят пристанищата си.

Филипо Гранди, Върховен комисар на ООН за бежанците: Това е механизъм, за който говорим отдавна. Сега той се оформя и това е много важно.

Източници, близки до темата, информират, че целта на срещата в Париж е била да подготви подписването на споразумение през септември в Малта. То предвижда механизъм, позволяващ по-голяма ефективност и по-хуманно отношение при пристигането на мигранти през Средиземно море.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гореща вълна удря Великобритания в четвъртък
Гореща вълна удря Великобритания в четвъртък
Промени в движението по Хемус и Струма
Промени в движението по "Хемус" и "Струма"