НОВИНИ

Какви са първите симптоми на грипа и как да се предпазим?

Близо 200 човека са преминали от 29 декември 2017 г. досега през открития специално за сезона грипен кабинет в Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия, заявиха от лечебното заведение.

какви първите симптоми грипа предпазим
bnt avatar logo
от БНТ
14:23, 09.01.2018
10764
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Началникът на Катедра по инфекциозни болести във ВМА полк. доц. Георги Попов e категоричен, че още при първите симптоми трябва да се потърси лекарска помощ, за да се избегнат усложнения като пневмонии, менингоенцефалити, отити, синузити, неврити и други.

По думите му тънката разлика между грип и обща настинка трябва да бъде направена именно от специалист, за да се назначи и адекватното лечение.

Характерно за грипа е острото начало, болки в ставите, очите, обща интоксикация - болният е отпаднал, не му се работи, няма настроение, има висока температура над 38 градуса, придружена с втрисане, суха кашлица.

„При общата настинка нещата са постепенно започващи с първоначални белези. Тук водещото е едно кихане, температурата е повишена, но е под 38 градуса”, пояснява инфекционистът.

А съветите, които дава, за да се предпазим са консумация на повече плодове, предимно цитрусови, зеленчуци, да приемаме повече течности и чай.

Важна, по думите му, е и здравната култура на хората: „Болните трябва да се изолират вкъщи, да се носят маски. Трябва да се внимава за хигиената на ръцете – грипните вируси се задържат по повърхностите и лесно можем да се заразим”.

„Към момента засеченият грипен вирус е H2N3 - “Хонконг”, който е по-благоприятен, защото голяма част от населението вече се е срещала с него и има изграден имунитет. Засегнати от него ще са най-вече малките деца и хора с преходни и хронични заболявания.

Очакванията са грипният сезон да е по-силен в края на месец януари”, прогнозира още доц. Георги Попов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Актрисата Джилиан Андерсън със звезда на Алеята на славата в Холивуд (СНИМКИ)
Актрисата Джилиан Андерсън със звезда на Алеята на славата в Холивуд (СНИМКИ)
ЕК очаква 2018 г. да бъде година на постиженията
ЕК очаква 2018 г. да бъде "година на постиженията"