НОВИНИ

Какво е било смешно през 19-и век

Изложба на карикатури от 19-и век представя на варненци хумористичния и често саркастичен поглед към световните проблеми според авторите на известния тогава седмичник „Папагал“. Експонатите са част от колекция, събирана от варненски морски офицер. Карикатурите са представени с превод на български език.

bnt avatar logo
от С. Ганчева, М. Малева
19:13, 07.01.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Главните теми, които са занимавали карикатуристите от края на 19-и век, не се различават много от това, за което четем и ние.

"Великите сили присъстват почти навсякъде: Русия, Англия, Германия и Франция, присъстват навсякъде. Българинът го има тук-там, в ситуациите, свързани с балканите и Източния въпрос. Това са неща, които са били изключително актуални и преди, но и сега от друга гледна точка", коментира Елена Владова, организатор.

На 28-те табла са оригиналните корици на френската версия на „Папагал“. Вестникът е основан в Болоня, излиза и на английски, но френската версия е най-популярна, включително и у нас. Литографиите са печатани в четири цвята, но на много тънка хартия, за да е по-евтино. Вижда се, че първият им купувач ги е взел за по 50 цента.

"Сега в И-бей цената е от 10 до 50 евро за всеки брой. Но това не е най-важното за нас, най-важно е естетическата и художествена ценност на тези неща, а те са много редки", разказа Иван Трофимов.

Изложбата е своеобразно продължение на провелата се миналата година дискусия „Карикатури и граници“, организирана от Общество на писателите – Варна, с домакинството на Франкофонския център. Изложбата остава там до 21-ви януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Провериха по сигнал кучкарника в Каменар
Провериха по сигнал кучкарника в Каменар
Щъркел се върна в Дивдядово
Щъркел се върна в "Дивдядово"