НОВИНИ

Какво са офшорните зони и колко са опасни?

В студиото “Още от деня” бившият зам. финансов министър Илия Лингорски и създателят на Българската фондова борса Виктор Папазов коментираха скандалът с “Панамските досиета”.

Татяна Кръстева
от Татяна Кръстева
19:54, 11.04.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас
офшорните зони опасни

Според Виктор Папазов има две нива на дискусия. Единият е уличният, медиен, повърхностен анализ, според който офшорките са инструмент за укриване на данъци и за пране на пари. “Всички си мислят, че офшорните територии са някакви диви места. Всъщност това са малки, предимно бивши колонии и протекторати на Великобритания, където правото е на много високо ниво и където ако трябва да се съдиш с някой, със сигурност ще има справедлив и честен процес", каза Папазов.

Илия Лингорски разказа, че исторически погледнато офшорните зони са обслужвали търговията и начина, по който икономиката работи в Британската империя, след което са се развили в съвременния вариант и много колосални бизнеси в този свят са изцяло базирани офшорно. Според него в това няма нищо лошо и даже е много добре да има данъчна конкуренция по целия свят за по-добри данъчни условия, по-ниски ставки и по-добри услуги. Всички те на практика са започнали след кризата в Кипър. Той обясни, че през първото десетилетие на 21-ви век не се е обръщало такова внимание на новините за офшорки, заради негласно споразумение, че пари с неясен произход и абсолютно чисти пари са се смесили в офшорките.

Целият разговор в "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затвориха мина Черно море
Затвориха мина "Черно море"
Стартира кампанията „Купи и дари
Стартира кампанията „Купи и дари"