НОВИНИ

В "Денят започва": Коментар на Соломон Паси за срещата на Г-7

Американският президент Доналд Тръмп оттегли одобрението си за заключително комюнике за срещата на Г-7 в Канада и ще обмисля нови мита за автомобили. Реакцията е част от размяна на гневни туитове след края на форума между Тръмп и канадския премиер Джъстин Трюдо. За международната политика с клеймо 2018-та разговаряхме в студиото на "Денят започва" с д-р Соломон Паси, президент на Българския атлантически клуб и бивш външен министър.

bnt avatar logo
от БНТ
09:47, 11.06.2018
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Соломон Паси посочи, че в момента трябва да си зададем въпрос дали Г-7 не е Г-6 + 1. От президента Рейгън насам има тенденция в американската дипломация първото посещение на новоизбран американски президент е обикновено да е в Канада. Тя беше нарушена от президента Тръмп, който отиде в Канада едва на около 500-ия ден от своето управление.

Коментирайки срещата на Г-7, трябва да видим какъв е международният контекст, каза Паси и допълни, че в момента президентът Тръмп е абсолютно обсебен от предстоящата му среща с Ким Чен Ун. На Г-7 американският президент демонстрира, че той превъзхожда своите 6 най-силни съюзници, което е директно послание към Ким Чен Ун и цели да покаже категорична позиция. Големият залог на президента Тръмп е получаването на нобелова награда за мир.

"Ако той успее по време на срещата си с Ким Чен Ун да постигне онова, което мнозина очакват да бъде постигнато, тогава той става един напълно реалистичен кандидат, заедно с Ким Чен Ун за нобелова награда за мир за 2018 година", очерта Паси.

;

По повод на срещата Г-7 и изявлението на Тръмп за въвеждането на мита за автомобилите, което обоснова със съображение за защита на националната сигурност, Соломон Паси заяви, че това действие много обижда съюзниците и реципрочно в момента Канада и Европейския съюз ще наложат мита на Съединените щати.

"Тези мита ще бъдат наложени в щати, които за гласували за Тръмп. Тоест това е хирургически подбрана извадка за политическа атака. Това не е реципрочен удар към Съединените щати, а персонален реципрочен удар към президента Тръмп. Истината е, че Тръмп се вълнува преди всичко от вътрешната политика и той доста точно изпълнява предизборните обещания, които е дал на своите избиратели както за преместването на посолството си в Йерусалим, така и по въпросите на тарифите и митата", каза още Соломон Паси.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов закон за личната грижа предлагат родители на деца с увреждания
Нов закон за личната грижа предлагат родители на деца с увреждания
Два задължителни чужди езика за всеки ученик - възможно ли е?
Два задължителни чужди езика за всеки ученик - възможно ли е?