НОВИНИ

Бисер Петков: ​Безработицата в България е под средната за ЕС

Безработицата в България е под средната за ЕС. По отношение на доходите сме най-ниски в ЕС, каза социалният министър Бисер Петков в студиото на "Денят започва".

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 11.06.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Това е и предизвикателството - да се работи за повишаване на доходите. Основният начин за повишаване на доходите е чрез трудовата заетост. Пенсиите са нетрудов договор, но при ниски доходи не можем да очакваме високи пенсии. От 1 юли всички пенсии ще бъдат преизчислени с по-голямата тежест на година осигурителен доход, което ще доведе до ръст с 3,8%.

Той коментира и предстоящия край на Българското европредседателство.

В края на председателството ни мисля, че успяхме да се справим с това голямо предизвикателство. Пълната оценка може да се даде от министъра на българското европредседателство, каза социалният министър Бисер Петков.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Това, което предстои на 21-и юни, редовно заседание на Съвета на министрите, което ще се проведе в Люксембург и след неговото провеждане можем да кажем до колко е било успешно. Много важен е оставащият един месец от председателството ни.

Мисля, че реална промяна настъпва. Досиетата, по които се работи, предстои да бъдат приети от ЕП. В нашата област - на социалните въпроси - ще дам пример с директивата за командированите работници. В момента това, което предстои, е в пакета "Мобилност". Това са много важни въпроси. Установяваме, че България в областта на трудовите отношения е въвела стандарти, които сега се приемат в ЕС, допълни той.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова ще се срещне с миньорите от Бобов дол
Мая Манолова ще се срещне с миньорите от Бобов дол
Фестивалът Марцианопол превзема град Девня
Фестивалът "Марцианопол" превзема град Девня