НОВИНИ

Ученици се учат на занаят от ​бесарабски майстори

Бесарабски майстори на автентични художествени занаяти демонстрираха своите умения пред ученици от Професионалната гимназия по дървообработване и възпитаници на Училището по изкуствата. Представянето беше в Задругата на народните занаяти в Русе, където гостите от Украйна са по покана на своите български колеги.Вижте репортажа на Виолета Никифорова и Тихомир Стоичков.

bnt avatar logo
от БНТ
07:37, 11.06.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Василий Арабадже от 30 години плете кошници в малко село на 20 километра от Болград. Разказва, че с времето хората, които умеят този занаят, са останали единици. Научил се от своя баща. За работата си събира клони от дива върба. При него за втори ден е ученичката от Училището по изкуствата Виктория Бойчева.

В Украйна има ли пазар на това, което произвеждат майсторите?

Василий Арабадже:
Има, първият пазар беше през 1967 година в Москва. Сетне, който отиде в Киев, Кишинев, Симферопол и вземе.
Виктория Бойчева: Исках да пробвам от всички, понеже са много интересни, показват много от културата.

Сред гостите от Украйна е и ветеринарният лекар Александър Полибза, който е първият ученик на майстора на кошници. Младият мъж вече е придобил и други умения. Откриваме го да прави бесарабски цървули.

Александър Полибза: Мога и да преда. Пък днеска ми подариха и българска хурка и българско вретено. Мога и да тъча, ей го на моят пояс.

Майсторът на кошници и Виктория вече обмислят как да продължат да си кореспондират, след като гостите се приберат в родината си. Василий споделя, че ще изработи за момичето най-хубавия сувенир и ще ѝ го прати. А децата се надяват Задругата в Русе да успее да организира и догодина подобна инициатива, за да продължат да учат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доброволческа мрежа събира книги за читалищни библиотеки
Доброволческа мрежа събира книги за читалищни библиотеки
Златка Падинкова: Ало измамниците използват кампаниите в медиите
Златка Падинкова: "Ало" измамниците използват кампаниите в медиите